View Single Post
Staro 19.07.2010., 02:31   #1
smilas
Registered User

Datum registracije: Jul 2010
Unhappy Komp smrzava nakon POST screena, spor u radu,...

Eto ljudi prvo pozdrav, bio sam upucen na ovaj forum da vas, znalce zamolim za pomoc oko kompa, pa evo ovako ide moja prica;

Naime komp je sad star nekih 2 i pol godine i u tom vremenu nikad nije radio kako se spada, bio je na minimalno 10 servisa u ukupnom trajanju od nekih 3-4 mjeseca, problemi su poceli sa tim da se nekada pri paljenju smrzavao i stajao ili se nije dao upaliti. Taj kvar je nestao nakon što su mi istu matičnu zamijenili 4 puta te zamijenili napajanje, u tom je periodu stvar najdulje suvislo radila, no nakon toga (proslo je 3 mjeseca, ako) su opet pocela sranja i tad su krenule zamjene; matična (opet), RAM-i - nista nije pomoglo ili je pomoglo te se kkomp svaki puta shebao odmah po povratku (oni me uvjeravaju da je u servisu radio savršeno). Prestao sam s njima komunicirati nakon što su mi po zadnjem kvaru probali uvaliti to da sam ja otvarao komp i ogrebao maticnu, nakon sto sam im napravio scenu u ducanu su odustali od te optuzbe, zamijenili maticnu po Bog zna koji put i to je bilo to (samo da napomenem da sumnjam i na to da mi nisu dali zadnji put novu maticnu, vec neku staru jer ima preljepljenu etiketu sa šifrom proizvoda preko stare sa drugaciom sifrom).

Komp ni od tada naravno ne radi kak treba. do proslog tjedna problemi su mu bili: Kad se pali, svaki se 3. put recimo smrzne na onom djelu kad bi trebao loadat Windowse i samo stoji, daljnja greška je očito prespor rad (u Afterima radi sporije nego ikad, čak se i u reprodukciji HD-a brejka, što prije nije radio), ima svega nekoliko gličeva koji se pojavljuju povremeno ali nista strasno. Najveci problem od svih je bila ova sporost jer nisam mogao raditi kako se spada. Jos jedna stvar Win sedmica i vista se na njemu ruše odmah te je jedino sto se upali suvislo XP, pa zbog količine RAM-a imam 64 bitnu verziju koju bih rado napustio. Inače jos jedan glič postoji koji mozda ukaže na nešto, pri korištenju grafičkog tableta nekada jako loše tumači input i lomi liniju koju crtaš, dakle umjesto jedne zakrivljene linije imaš jednu liniju koja je slomljena na mnogo sitnih ravnih (ovaj problem uočljiviji je u Visti i sedmici ali postoji i u XP-u).

Trenutno je komp. skroz lud, SATA konektori na maticnoj prestaju raditi, naime ovisno o tome u koji mi je sata utor ukljucen disk tako mi ga komp ili prepoznaje i ispisuje gresku na istom ili pak ne prepoznaje kao boot disk uopce ako je u drugom portu.

Eto, naime mene sad zanima; u cemu bi mogao biti problem, što kupiti i/ili promijeniti da ovaj komp radi stabilno, volio bih iskoristiti večinu komponenti ako je moguće i samo zamijeniti problematične jer nažalost nisam pri novcima, tako da i ako bih mijenjao zamijenio bih za jeftinije komponente. No volio bih da mi date savjete i stručna mišljenja. Kompjuter bi trebao bit jako dobar a ne radi , molim vas pomozite.

Detalji konfiguracije su u racunu: http://img839.imageshack.us/f/zaivana.jpg/
smilas je offline   Reply With Quote