Od jučer, prvo BSOD sa porukom MACHINE_CHECK_EXCEPTION 0x0000009c (0x00000004, 0x805461f0, 0xb2000000, 0x00070f0f).
Simptomi:
- sistem se ne podiže, nema onih slova na početku, crnilo na ekranu, lampica od LCD blinka kao da je u stand by.
- kuler na procu radi, diskovi rade, optički uređaji također
- USB utori ne rade
- osjetih slabi strujni udar, peckanje kad sam stavio prste na kućište unutra gdje su optički uređaji i u isto vrijeme bosom nogom dodirnuo radijator, utičnica u zidu inače nema uzemljenje niti je nulovana
Pokušano:
- iskopčavanje struje, pojedinih komponenata redom pa onda paljenje kompa
- promjena napajanja
- promjena grafike (kupio novu)
- mijenjanje pozicija SATA utikača od harda
- iskopčavanje optičkih uređaja
- iskopčavanje wlan i firewire kartice
- vađenje RAM-a jedan po jedan promjena slotova i čišćenje
- poništavanje CMOS vađenjem baterije, BIOS na default
- ispuhivanje čitave kante sa kompresorom
- nova termalna pasta na procesoru
- nova pasta na pasivnjaku od čipseta
Odjednom nakon x pokušaja i resetiranja sistem se podigne do desktopa, ali čim ubacim neki cd sa driverima komp opet blokira, pojavi se BSOD i opet se sistem ne može podići. Malo guglah, kažu hardverski problem navodno prema onoj grešci. Jedan majstor mi danas kaže nakon ispitivanja matične, da je grafička riknula pa sam danas kupio novu. Ispitao je PCIe utor, nije bilo problema. Kad sam probao s drugim napajanjem isto se nije htio podignuti sistem, ali napajanje je bilo identično ovom mome, neki MS industrial šrot od tobože 550w. Matična je stara 2.5 godine Gigabyte i to sam dobio u zamjenu za staru istu takvu na kojoj je 2007 riknula pci sabirnica, radi se o socketu 754 pa nju ne mogu eliminirati jer nemam zamjensku sa takvim socektom. Imam 3 modula RAM-a različitih veličina i specifikacija, od 1gb, 512mb i 256mb. 2 su od kingmaxa, a jedan je od Samsunga. Neznam više šta da pokušam promjeniti, ništa mi tu nije logično. Čak sam probao matičnu ploču izvaditi van kućišta, fizički je odvojio da nema doticaj sa kućištem, upiknuo sve komponente i onda sam uspio odraditi instalaciju XP-a. Nakon toga vratio sam sve unutra, sistem se fino podignuo ali onda je krenulo opet rušenje čim se pokrene CD da sa driverima za ploču ili od grafičke. Ako budem uspio probat ću prekopirati MINIDUMP sa diska pa ih stavim ovdje. Inače, USB utori ne rade niti jedan pa nemogu to na stik stavit, jedino da izvadim hard pa ga spojim negdje dalje.
Ljudi, pomagajte! Fala!