Citiraj:
Autor Vuco
Čist da se uključim malo sa svojim iskustvom. Imam znanje iz termodinamike, znanje iz polimera, a pak u praksi sa računalima mi se ipak bolje pokazalo da je zrak nego skamenjena/pougljenjena pasta.
Ako je iole normalan kontakt HS-a i baze hladnjaka.
Skidao sam desetak procesora sa zapečenom pastom pa su pokazali od 15-20°C niže temperature očišćeni na zraku, nego sa takvom pastom. Bratu doma sam sa Palomino jezgre (AMD) skinuo preko 30°C samo što se pasta maknula, a bio sam židov ići u dućan po pastu. Na svom hladnjaku i x2 3600+ nemam pastu već valjda godinu dana, što mi ne ide na čast, jer sam ljena guzica.
|
Interesantno, vjerujem na riječ - pošto nisam nikad probao.
A i nemoguće je naći termalnu vodljivost zakorenog sloja paste
No, poigrao sam se malo s kalkulatorom, izvadio podatke iz tablica za zrak i za pastu...pa evo rezultata u slučaju full ispravne paste (svježe).
Uz temperaturu hladnjaka od 25 stupnjeva i temperaturu lima procesora od 80 stupnjeva (pretpostavljeno, ali nebitno jer nas zanima samo razlika, a ne konkretna brojka).
1) Arctic Cooling MX3 (8,2 W/mK) super razmazanu na 0,5mm debljine
Preneseni toplinski tok (po metru kvadratnom) je 902 000 W
2) Zrak (25,562x10^-3 W/mK, za sobnu temperaturu) u super tankom sloju od 10 mikrometara - znači super ispolirane baze, ako se ne varam to bi bila klasa obrade N2 (lepanje ili lapping).
Prenesni toplinski tok (po metru kvadratnom) je 140 591 W
Razlika je ogromna (preko 6 puta).