View Single Post
Staro 15.07.2010., 16:40   #69
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor Zvone2772 Pregled postova
Bez nje, imaš zrak u mikroneravninama (pa makar bile one samo 10-ak mikrometara što obično i jesu).
Bilo što je bolje od zraka, pa čak i kako kažeš - skamenjena pasta.
Razlog je u tome što je zrak jedan od najboljih toplinskih izolatora (primjer: ekspandirani polistiren, odnosno stiropor ima tako dobra svojstva kao izolator baš zbog zarobljenih mjehurića zraka u sebi), gledano i sa strane kondukcije i sa strane konvekcije. Postoji cijela teorija, ali ne bih te mrcvario termodinamikom, ne zanima to baš svakoga
Tak da, bilo što je bolje između osim...zraka, pa i "skamenjena" pasta.
Čist da se uključim malo sa svojim iskustvom. Imam znanje iz termodinamike, znanje iz polimera, a pak u praksi sa računalima mi se ipak bolje pokazalo da je zrak nego skamenjena/pougljenjena pasta.

Ako je iole normalan kontakt HS-a i baze hladnjaka.

Skidao sam desetak procesora sa zapečenom pastom pa su pokazali od 15-20°C niže temperature očišćeni na zraku, nego sa takvom pastom. Bratu doma sam sa Palomino jezgre (AMD) skinuo preko 30°C samo što se pasta maknula, a bio sam židov ići u dućan po pastu. Na svom hladnjaku i x2 3600+ nemam pastu već valjda godinu dana, što mi ne ide na čast, jer sam ljena guzica.