View Single Post
Staro 06.07.2010., 23:26   #6
Amepshi
Premium
Moj komp

Amepshi's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Imam doticnu DFI plocu i ISTI su se problemi dogadjali kada je RAM namjesten na 1066 ili vise MHz. Pogotovo je bio problem jer imam RAID0 na tri diska. Radim u Windowsima, najednom mis pocne zastajkivati po ekranu i komp se totalno smrzne.

Puk'o mi je film i stavio sam vodeno hladjenje na NB (tada nije bila nekakva investicija jer je CPU vec bio "pod vodom", a blok za NB je camio u kutiji). Od tog trenutka nestali problemi s nestajanjem diskova! Cak i danas kada je mrcina overclockana na vise od 4,5GHz namjestio sam napon RAM-a na 2V (a RAM je deklariran da mu treba 2,1V). Sve radi kao urica...

Na XS forumima sam nasao jos nekoliko rjesenja koja su ljudima rjesila probleme. No svi su uglavnom preporucili da su kao mjeru predostroznosti vezicom vezali 8cm (ili manji) ventilator da puse kroz cipset hladnjak.

1) djelitelj za RAM. Morao bih sada gasiti komp da vidim koji je sada koristim no koliko se sjecam dva djelitelja daju gotovo iste rezultate - jedan od njih je beznadan i s njime ces imati samo greske u HDD podsustavu. Ne, nisu popravili to ni u zadnjem BIOSu. Buduci da se DFI povukao s trzista enthusiast ploca, ne ocekuj novi BIOS.

2) Ovo kazu da je nategnuto za ovaj problem, meni JAKO pomoglo kod overclocka: smanjiti GTL mnozitelje na 0.63 ili 0.61.

Znam da ce svi reci da ovo rjesenje sa hladjenjem NB-a nema smisla jer NB ne sadrzi SATA kontroler - doticni je u SB-u. Mislim da je tu doslo na naplatu skrtarenje kod hladjenja NB-a. Hladnjak je stvarno bijedan, tanje limove (baza i lamele) još do sada nisam vidio. Ploca izgleda lijepo, ali sto to znaci ako ne radi.

Javi jel sto od ovoga pomoglo. Mozda se prisjetim jos nekih detalja!
Amepshi je offline   Reply With Quote