Citiraj:
Autor coconut
Sorry kompa, ali mislim da si napisao hrpu gluposti. Kakve veze imaju crna boja i disipacija topline? Nikakve.Tijelo crne boje se grije više zbog djelovanja Sunca (ako je njemu izloženo), ali toplini je apsolutno nebitno koje je boje tijelo. Ono može bolje provoditi toplinu samo u slučaju da ima specijalnu boju koja je za to i namijenjena, a čisto sumnjam da kućišta farbaju njome. A i ta boja ne mora biti crna.
|
Oprosti, misliš da sam napisao hrpu gluposti, a jesi li potkrijepio svoj post konkretnim činjenicama, jesi informiran o emisivnosti, zračenju crnog tijela?
Ako mi ne vjeruješ, pročitaj s drugih izvora:
Emissivity
Thermal design
Između ostalog, ovaj zadnji link će vjerojatno mnogima razriješiti nedoumice u vezi termalnih pasti i sličnih stvari.
Sa wikipedije:
Citiraj:
|
In general, the duller and blacker a material is, the closer its emissivity is to 1. The more reflective a material is, the lower its emissivity. Highly polished silver has an emissivity of about 0.02.
|
Bez uvrede, ali si uletio skroz bezveze i trebao si se trebao bolje informirati.
Imajte na umu kako nisam rekao da će dobitci u hlađenju biti značajni, niti sam naveo koliki bi mogli biti, već da bi ih moglo biti, bez obzira bilo to 0.1°C ili 1°C.
Citiraj:
Autor Billkita
Crna boja upija svijetlost, a ne toplinu.
|
Hmmm da, uopće ne apsorbira infracrveno zračenje?
Mislim da znam tko je trebao dobiti Nobelovu nagradu umjesto Maxa Plancka...
Drži ruku na krovu crnog automobila oko podneva pa mi javi rezultate.