View Single Post
Staro 06.06.2010., 18:41   #1
sina xx3
Premium
Moj komp

sina xx3's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
(riješeno) Komp "ne pali" od prve i neće se restartati.

Pozdrav svim znalcima!
Imam evo jedan čudan problem za koji nisam nikad čuo a i da jesam nebi vjerovao da je to moguće.
Napominjem da imam ponešto "staža" u šerafljenju hardvera ali evo čovjek se uči dok je živ a problem je sljedeći:

Dobio sam jedan stariji komp (socket 478) na popravak jer je "krepao" i "ništa više ne radi".
Uzrok kvara je bila "umrla" agp grafa i sa stavljanjem slične + driveri...gle čuda komp je opet živ....i kaže čovjek ajde mi malo "pojačaj" taj komp jer ja mislio da ću morat kupit novi,....a ja što ću...reko o.k.
I tako izvadim ja Pentium 2.0GHz/512/400 Northwooda i ubacim Pentium 3.0/1/800 Prescott,naravno nakon guglanja i uvjerenja da ga dotična ploča AOpen AX4SPB-UN podržava i sa najstarijim Biosom (ide Prescott do 3.2GHz)
No gle vraga nakon clear-cmosa,i vađenja baterije komp pali,svi ventovi vrte ali nema bipa i Winsi se ne dižu.
Piknem instiktivno reset tipku na kućištu i gle još većeg čuda Windowsi se najnormalnije dignu.
Probam zagasiti komp i to odradi bez problema,no na ponovnom paljenju ista stvar.
Probam zatim napraviri restart i Winsi se zagase,svi ventilatori se vrte ali ne diže ponovno Winse dok god ne stisnem ručno tipku reset na kućištu.
Probao sam do sad sljedeće:
Zamijeniti napajanje provjereno dobrim
Defoalt i Load-seife postavke Biosa,te bezuspješno švrljanje po njemu.
Zamijena Ramova
Zamijena procesora sa P 2.8/1/800 Prescott i ista stvar.

E i još jedna čudna stvar:sa 2.8 i 3.0GHz Prescottom radi na normalnih 400MHz ,dok sa 2.0GHz Northwoodom radi sa 266Mhz i u Biosi mi nudi samo dvije opcije Auto i 266MHz .
Znam da ćete vjerojatno reći fleshaj novi Bios ali ima li kakvo logično rješenje?

Zadnje izmijenjeno od: sina xx3. 06.06.2010. u 18:43. Razlog: Ispravka
sina xx3 je offline