View Single Post
Staro 03.06.2010., 13:55   #1
Nebbo
gejmer
Moj komp

Nebbo's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Exclamation i7 920; Gigabyte x58 Extreme; Nema POST-a; Ne "podize" BIOS

Nakon 3 dana petljanja, razno-raznih egzoticnih egzibicija, ispalio sam na zivce i odlucio potraziti pomoc. Slijedi prica:

Prije 3 dana sam uredno pijan otisao lec u krevet. Slijedece jutro sam pokusao upalit racunalo. Stisnem power gumb, komp se upali i nakon 1 sekunde ugasi. Mamuran kakav sam bio, mislim se kako nisam dobro stisnuo gumb te stisnem jos jednom i BAM... "deja vu". Ponovi se identicna situacija. Mislim se, koji mi je vrag da ne mogu stisnut gumb kako spada i da cu treci put konjski stisnut power, kad mi dodje do glave da nije bit u stiskanju jer komp je dobio signal za paljenje bez obzira sto nisam cuo "klik-klak" na gumbu od kucista.

Otvorim kuciste i ovaj put (treci po redu) na maticnoj stisnem power gumb. Komp se ovog puta upali i stoji upaljen... i... to je otprilike to. Ne mrda nikud, ne dize BIOS, nema POST-a, maticna napaja sve komponente, ona sama svjetli ko bozicno drvce, display na maticnoj pokazuje "error code" 88, ventilatori se vrte na maximum...

Ne znam kako vam najblize opisati stadij u kojem se komp nalazi. Kao da se nalazi u fazi u kojoj prilikom paljenja racunala njemu treba 1 milisekunda da se trgne i krene POST screen odnosno sam BIOS, ali on je bas zapeo u toj milisekundi i ne mrda dalje! Onaj "error code" 88 zapravo ne pokazuje error 88 s obzirom da je maticna u toj "jednomilisekudnoj" fazi kada su sve lampice popaljene! Stoga se cini da stoji 88 (ili BB; ili 8B; ili B8...), a zapravo takva greska uopce ne postoji! Cak i sam gigabayte ne pozna takav error. Jos jednom hura za ucinkoviti LED display koji mi je uvijek pomagao u rjesavanju problema (epox 8RDA3+ any1).

Sto sam probao napraviti? U kratko SVE! Resetirao BIOS postavke, od najbanalnijeg stiskanja reset tipke, do vadjenja baterije na 5 sati. Micao sam jednu po jednu komponentu dok nisu ostali samo procesor i maticna. Nema promjene. Zatim sam probao promijeniti napajanje. Nula bodova. Probao sam micati kekse rama i izvrtio svih 288 kombinacija (6 DDR utora; 3 keksa RAM-a; pa vi sad racunajte). Situacija nepromijenjena. Na kraju sam izvadio procesor jer me bilo strah da nisam ja jedan od onih sretnika kojima izgori CPU i MBO zbog "experimentalnih", osjetljivih pinova bajnog 1366 socketa. Nista, procesor cist, pinovi na mjestu.

Jedina stvar koju nisam mogao iskljuciti su CPU i MBO, al to mi je nemoguca misija jer ne poznam nikog tko ima i7 kako bih testirao MBO/CPU posebno. Iako sam i sam poprilicno siguran da je MBO otisla u vjecna lovista, postoji sansa, iako zbilja minimalna, da je riknuo i CPU. Nisam u zivotu cuo da je nekom riknuo proc, ali kakve sam srece...

U svakom slucaju, pomagajte. Jel ima neka voodoo sranja koja bi mogla pomoci? Neka tajna kombinacija tipaka koja bi probudila moju maticnu? Mozda primjena ruske sheme laganog cekicanja po procesoru dok se ne trzne iz sna? Pecenje u pecnici na 220C sa puricom moje zene? Mozda sa krumpirima?

Zadnje sto mi je ciniti je nositi komponentu (u ovom slucaju MBO, posto sam 99% siguran da je ona u pitanju) na RMA. Al to je zbilja krajnje rjesenje i posljednji trzaj, kad se treba uputit za Zg. gubit se u guzvama, gubit se u kvartovima, placat parking, cekat u red za servis, placat parking, objasnjavat gdje je greska, dobit kaznu za parking jer treci put nisi mogao produzit parking, ostat bez kompa na min. mjesec dana, zivkat svaki tjedan kako bi provjerio stanje RMA... i na kraju... kakve sam srece MBO bi bila OK, i onih 1% bi me opalilo kao cigla u glavu i ostavilo intel pecat na celu!