Citiraj:
Autor slavonac90
... digao voltažu na 1.306V što kontam da je dovoljno za clock od 3.2 s obzirom da mi je na 3.0 radio na 1.24V...
|
Ovo što si sada iskusio je pravi primjer nelinearne ovisnosti parametara takta i napona i to ti je sasvim normalna stvar; proc ide sa minimalnim pomacima napona, dižeš takt u solidnim koracima, prolazi testove i onda u jednome momentu shvatiš da ti za mali pomak u stabilnome taktu treba neproporcionalno veliki skok u voltaži, a to automatski znači penale po pitanju zagrijavanja (ne samo proca), zagrijavanje opet znači buku i ev. veću šansu nestabilnosti pri dužemu radu itd... dobro ti je Nino rekao, bolje umjereno sa voltažom pa dokle stigneš.
Meni su sve kante posložene po sličnome principu- otprilike, zacrtam si gornju granicu buke ventova ( i nema majci ni 1 rpm preko toga

) vidim koju temp mogu držati pod kontrolom na taj način, odnosno vidim gornju voltažu koja se uklapa u prethodno, i tjeram proc na max. stabilan takt, pa dokle stignem.
I tako spremim par profila, tamo gdje imam tu opciju, obično jedan za igre, drugi za surf/filmove...