View Single Post
Staro 10.10.2002., 09:32   #1
ZYXY
Premium

ZYXY's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Thumbs up

Kao sto naslov kaze napravih jednog takvog pa da podjelim pametna iskustva.
Tip kaze i sam da je to nekaj najefektnije kaj se moze napraviti (ako gledamo ucinkovitost kao najvecu mogucu povrsinu disipacije - sto se i gleda kod hladnjaka i mjeri sa onim famoznim koeficijentom + mogucnost sto brzeg odvodjenja topline sa istog)

http://www.overclockers.com./tips804/

Stvarno je najefektniji. Jednostavan izracun pokazuje da mu nema premca cak ni sa onim glodanim kulerima jer je njihova povrsina gotovo 50 % manja (gledam povrsinu kroz koju voda prolazi)
Izrada je stvarno jednostavna.
Treba samo imat stupnu busilicu i 4.5 svrdlo te izbusiti 16 rupa kroz blok (od 15 mm debljine ).
Malo pipav posao jer se mora stalnop vaditi svrdlo koje skuplja spenu od bakra , wd 40 je dobar zato kaj hladi i podmazuje svrdlo.
Savjet je naravno kupiti kvalitetniji borer .
Savjet - kad "zaskripi" vadi borer ili ce puknuti .
Naravno treba sve raditi na horizontalnom skripcu pa pomicati blok malo po malo.
Frka je samo sa bocnim rupama (udubljenjima) - e one su komplicirane ako se nema neko glodajuce svrdlo.
Ja srecom imah jednog pa mi to nije predstavljalo problem
Lemljenje bocnih limova je lagano - ja sam upotrijebio bakar debljine 2 mm kojeg sam kupio na otpadu skupa sa cijevi promjera 12 mm (rupa 10 ) - 30 kuma ogromna limcina i 70 cm cijevi)
Cijev se najlakse reze sa alatom za rezanje cijevi - stvar se vrti oko cijevi i polako reze za nozem slicnim onom za rezanje stakla).
Tako je cijevcica savrseno odrezana.
Prvo sam zalemio cijevcice na blok - i provjerio dal ima tinola unutra - lemljenje je sa malim brenerom na "kartusu"
, a onda sam stavio lim na ravnu povrsinu i blok bocno na njega tako da ga je sama tezina bloka drzala uz lim - sve lijepo zahajcao i prije toga namazao za pastom za lemljenje - ona za montazu centralnog grijanja - nazicajte od majstora malo - oni imaju toga hrpu - cinol G nije dobar zato jer su temperature previsoke pa pasta jednostavno izgori prije nego se blok zagrije kak spada.
Samo se prisloni tinol uz blok i blok sam "povuce" koliko mu treba tinola.
Nakon toga eventualne nepravilnosti izbrusio sam sa raspom pa sa finim brusnim papirom.
I blok je mrak !
Ajmo dalje .
Napajanje je izvor najvece buke u stroju
Za napajanje sam izveo jednostavnu "foru"
Opet cijevcice - tri komada i dva L spojnika za zalemiti to zajedno
Fora se svodi na vec vidjenu konstrukciju slova U od cijevcica i na duze stranice slova lemljenje 2 komada lima (opet onaj moj stari od 2 mm) te narezivana 5-6 navoja da bi se tranzistori zasarafili na to (naravno preko izolatora - koji su u vecini napajanja al ne u svima - u mojem everpoweru je bio svaki tranzistor izoliran)
Cijevcice vire iz napajanja prema kucistu i na njih se serijski spaja blok od proca.
Ventilator u napajanju je sada umijesto na 12 volti spojen na 5 volti i ne cuje se - zasto je ipak ostavljen vent ?
Zato jer i ostale komponente disipiraju malo topline pa ih treba hladiti - a za to je dovoljno malo da "puse"
Killer za hladjenje tekucine - naravno najvazniji sklop za odvodjenje topline u prostor
Ovak za kiler naravno svako uzima ono kaj mu se svidja - ja sam uzeo hladnjak od Yugica - (ajd da i ta krama necem posluzi )
Normalno hladnjak za grijanje kabine - ne od bloka motora
Hladnjak je zacudjujuce dobar sa ogromnom povrsinom disipacije a malim dimenzijama - naravno i on se mora pripasati sa lotanjem cijevcica na pravu dimenziju. (platih istog 50 kuma na auto otpadu)
Sve se upogoni i potera da radi u zraku barem 3-4 dana i provjerava kolicina vode i dal nekaj curi od spojeva/kulera
Nakon toga montaza.
Neki hlade kiler a neki ne - ako ga hladite imat ce te temperaturu od otprilike 30 tak stupnjeva - a ako ne otprilike 40 tak - ovisno od toga kako je kuler smjesten.
Ja sam na svoj stavio veliki vent koji usput izvlaci toplinu iz kucista i to na 5 volti pa se ne cuje.
Detalje sa slikama cu staviti na svoju stranicu cim prije pa do tada ak nekog zanima tu sam.
Zasto to sve raditi ?
Zato kaj je fora , zato kaj vise nemam mlazni avion u sobi, zato kaj mogu klokat kolko ocu (xp 2000+ imam) , al mi je cisto dovoljno i ne da mi se klokat, zato jer svako ima neki svoj razlog
Eh da medij je cista destilirana voda (ili superdestilirana - laboratorijska )- zasto ? e zato kaj ona ne provodi struju ! tako da i ako vam cijevcica pukne/odvoji se nekaj - comp nece zgoriti , a vi ce te na vrijeme vidjeti lokvu vode ispod compa - ponavljam nece zgoriti i svi koji tvrde suprotno ne znaju !
ZYXY je offline   Reply With Quote