View Single Post
Staro 21.05.2010., 22:27   #4
asdf123
Premium

asdf123's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Autor Joke Pregled postova
Cek jesi ti 100% siguran da kondezatore treba mijenjat svako godinu dana (odnosno da traju godinu dana)?
Kako objasnjavas masine koje imaju po 10 godina a rade ko "sat", tada nije bilo problema sa kondezatorima?
ne, ali 69.29481% sam siguran da treba kondenzatore promjeniti kada malo oslabe. kada na primjer izgube cca 60% kapaciteta... ili kada im ESR pretjerano poraste ili pak odu u kratki spoj

To kaj rade mnoge konfiguracije rade več dugo.. ne znači da nevaljaju kondenzatori... kad bi ih mogao pratiti i mjeriti.. vido bi na čemu si. a ovako.. raditi će sve dok ne dođe do havarije! i nije svejedno tko radi kondenzatore.. jasno da će oni kvalitetniji japanski , sa boljim elektrolitom potrajati dulje a da ne pričam o ovim solid.. koji bi morali trajati 4-6 puta dulje od elektrolita....

Elektroliti budu s vremenom gubili kapacitet, ( eletrolit ) i sve to bude radilo.. e a jednoga dana .. doje nekaj prek mreže.. mali prenapon ili ko zna kaj.. možda mail prek utičnice i .. onda lančano porikavaju svi.. a nekad stradaju i neke komponente.. različito je od slučaja do slućaja...
Zapravo kondenzatori dosta pate pri paljenju računala.. i pri gašenju... a najmanje u radu,, odnosno još manje u smeću.. e pa ti godinu dana uzastopno pali i gasi komp i mislim da će ti puno prije od jedne godine krepati.. i to naj vjerovatnije jedan od čimbenika budu loši kondiči... pošto oni služe pretežno za stabilizaciju i peglanje napona.. pa su večinu vremena skoro puni.. i po malo se prazne.. pune.. e a najviše pate kada se prazne/ pune do kraja A u računalu pri niskim naponima znaju biti podosta velike kratkotrajne struje..

Griješim? ispravite me!

Siguran sam da će zdrav kondenzator preživjeti koješta.. osim previsoki napon od maximalnog i krivi polaritet (ac) i da bolesnika treba ukloniti.. i da time broj čimbenika za prestanak rada opada znatno!

Zadnje izmijenjeno od: asdf123. 21.05.2010. u 22:35.
asdf123 je offline   Reply With Quote