View Single Post
Staro 24.04.2010., 10:33   #1
23-D
Premium
Moj komp

23-D's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
S-video kabel, grafička ili nešto treće?

E ovako...ovaj problem mi se vuče već neko vrijeme....

SIMPTOM PRVI: (prisutan već neko vrijeme - par mjeseci)

Palim komp, pojavljuje se boot ekran, WinLoad ekran i kada dolazi do prelaza sa WinLoada u Login ekran nestaje slika i ekran javlja da nema video signala, dok komp u podlozi nastavlja podizat sistem. Sliku ne mogu vratiti gašenjem-paljenjem ekrana, nego moram resetirat komp.
Nema pravila, nekad se dešava, nekada ne.

SIMPTOM DRUGI: (jučer, prvi i jedini put)

Mala je gledala crtić sa DVDa, preko S-videa na TV (klonirano, i ekran i TV). U jednom trenutku je ekran izgubio sliku sa istom porukom kao u prvoj točki, dok je na TVu ostala zamrznuta slika crtića.

POSTAV SISTEMA:

ATI Radeon x1300Pro, ali je do prije par tjedana bila x550 i ista stvar se dešavala, tako da sumnjam da je grafička. TV mi je preko Svidea stalno spojen na komp u Clone modu (neznam da li ima veze; sa Theatre opcijom da mi na TV baca fullscreen video, tako da ja mogu raditi na kompu dok netko gleda film/crtić na TVu)

ANALIZA:

Grafičku sam eliminirao kao mogući problem (a možda griješim).
Pregledom Svideo->SCART kabela sam ustanovio da ima "struje" na S-video kraju (loše uzemljenje?). Kada mi je Svideo odspojen onda se komp boota normalno.

PITANJE:

Gdje bi mogao biti problem? Pretpostavljam da nije u kompu. Da li je u TVu (Neki CRT Evelux) ili u samom kabelu? Da uzmem novi kabel (kvalitetniji)?

I za ubuduće....koliko grafičkoj/matičnoj smeta ako je S-video stalno uključen? Gledao ili ne gledao na TVu Clone mi je stalno aktivan.

EDIT:

Sada sam se sjetio, problemi su mi MOŽDA počeli kada sam TV spojio na DVB-T (Denver neki). Setup sa SCARTovima je TV antena (kućna sa pojačalom) u DVB-T, DVB-T SCARTom u TV, a komp je S-Video-SCART kabelom direktno u TVu.
Možda TV antena radi problem, pošto je sa pojačalom????

Zadnje izmijenjeno od: 23-D. 24.04.2010. u 11:15. Razlog: dodatne informacije
23-D je offline   Reply With Quote