Specifikacije kompa:
Intel(R) Core(TM)2 CPU 6400 @ 2.13GHz (2 CPUs)
2GB RAM Kingmax
NVIDIA GeForce 8500 GT
Seagate Barracuda 250GB, 7200 o.
WD 500GB
MBO Asrock, s. 775
Spire 420W
Problem:
Prosle godine sam imao problema kod boot upa (ne bi mi prepoznao hard) i znao bi se nekad smrznut, BSOD ili resetirat. Jedan dan nisam mogao upaliti komp te se ispostavilo da je otislo napajanje i graficka.
GeForce 7900 sam zamijenio 8500-icom te stavio novo napajanje (gore navedeno).
Komp je radio donekle normalno, znao bi tu i tamo zastekat kod boot upa no mislio sam da je to do labavog SATA kabela koj povezuje primarni HDD sa maticnom. Obicno bih ponovno ustekao kabel i komp bi se poslije upalio normalno i nastavio raditi normalno.
U zadnje vrijeme je poceo cesce se smrzavat i usporavat, te su mi se neki dan izgubili podaci. Naime shortcuti su mi ostali na desku ali nema ikona niti veze sa aplikacijom (znaci pokrenem shortcut on me pita za browse).
Osim toga primijetio sam da su neki fajlovi preimenovani u hrpu brojki + slova (npr 9898sda7678sfasa7f89a6)
Moje misljenje jest da mi krepava hard disk (Seagate, WD je nedavno kupljen i radi perfektno afaik). Podaci koji su 'nestali' su sa Seagateove particije a i na tom hardu su mi Windowsi itd.
Kompjuter je inace zajedno sa tim hardom kupljen prije 4 god (a 1GB RAM, GeForce 8500, napajanje 420W i hard disk WD 500GB tokom godina tim redom).
Nisam sto posto siguran dal' je do hard diska ili mozda do labavog kabela (kojeg idem upravo zamijenit rezervnim). A brine me da nije mozda maticna koja je u stvari mogla prouzrocit i one probleme otprije kad sam mjenjao graficku i napajanje. (Mozda je pak napajanje krivo, te je ono sredilo hard djelomicno)
Ispricavam se na dugom postu, nadam se da mi mozete pomoc!
P.S. Obavio sam Windowsov error check diska, te proskenirao komp od virusa i ostalih bestija. (trenutno mjenjam sata kabel, pa cu prebacit bitne stvari na novi hard)