View Single Post
Staro 02.12.2004., 23:53   #14
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Re: Re: Re: Re: Re: Re: lga 775 kuler

Citiraj:
Originally posted by soad
sad me stvarno zbunjujete,...nisam najbolje upoznat sa performansama a volio bi imati zalmana za oc.da onda nekako skrpam ovog novog zalmana ili mi nebude nikako pomogao?cak ste rekli da ce i odmognut...
BOX kuler za LGA775 je mrcina nad mrcinama, i radjena je po idealnom receptu (koji se vec toliko puta dokazao): bakrena jezgra koja upija temperaturu, i aluminijski listovi koji temperaturu prenose sa sebe u okolni zrak. Konstrukcija samog BOX kulera je direktna kopija onoga sto su svi najbolji kuleri dokazali, a svojom velicinom (i masivnoscu) uspijesno se bori s poprilicno visokim temperaturama Prescott jezgre.

Osobno Zalman 7000 seriju (i sve negove direktne nasljednike, ukljucujuci i prethodnike - orb-kuleri) smatram konstrukcijskom greskom, koja zadovoljavajuce radi samo zahvaljujuci svojom masom i predimenzioniranoscu. (Moram vise naci vremena da prezentiram svoja razmisljanja o toj konstrukciji, ali ne ovaj put.)

Moje iskustvo je pokazalo da se kod "hladjenja" danasnjih procesora vise isplati uzeti kuciste koje je osmisljeno za efikasniji protok zraka s manjim brojem ventilatora, nego kupovinu kulera (ovom prilikom govorim iskljucivo o Intelovim P4 procesorima, pa i Prescott jezgri) kao zamjenu za ionako odlican BOX kuler.

http://forum.pcekspert.com/showthrea...5&pagenumber=2

Na ovom threadu sam postao slike kucista koje je dizajnirano za Prescott P4. Sa 350W napajanjem kosta nesto vise od Zalmana 7000. Takvo kuciste imam i doma, i u njemu rade ukupno 4 ventilatora (ukljucujuci i one na procesoru i napajanju).