View Single Post
Staro 30.03.2010., 22:38   #7
Petar_M
Registered User

Datum registracije: Mar 2010
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Zašto usb? Šta fali pci kartici? U većini slučajeva je pci bolja varijanta kako zbog prijema signala (bolja antena) tako i zbog manjeg zauzeća resursa kompa.
Ja sam osobno skloniji USB rješenjima. Problem PCI kartica je taj što unatoč boljim (većim) antenama u odnosu na prosječne USB adaptere te iste antene bivaju postavljene na stražnjem dijelu računala odmah uz metalnu površinu i među silom kablova, te kako to često biva vrlo blizu zidu s druge strane. Iz iskustva mogu reći da udaljenost stražnjeg dijela kućišta od zida igra osjetnu ulogu u postizanju maksimalnih performansi.

Zahvaljujući jeftinom produžetku u obliku USB kabela, USB adapteri nedostatak manje antene s lakoćom nadoknađuju - s tim da valja spomenit da se mogu nabavit i takvi usb adapteri koji dolaze s odvojivim 2dBa antenama poput onih na PCI karticama, kao što si i sam dokazao.

S druge strane, uhvatit bolji signal s PCI karticom je puno skuplje: vrlo kvalitetan koaksijalni kabel i pozlaćeni završnici (investicija od 60kn po anteni uz vlastiti ručni rad) su neophodni. Ovo je posebno neugodno za višeantenska rješenja kao što su 802.11n adapteri.

Sad za ovaj drugi argument glede manjeg zauzeća resursa računala, ne znam. Lako moguće da je prednost tu na strani PCI kartica - no za tipičan Internet promet i moj prastari Duron 650 ok gura s 802.11n USB WLAN adapterom. Problem se javlja tek u prijenosu datoteka, gdje mu je limit 2.7MB/s, što je opet brže od onog što se može postić sa 802.11g adapterima.

Konačno, postoji još jedan razlog zašto preferiram USB rješenja: u pravilu su jeftinija od PCI kartica (ovo provjereno znam samo za 802.11n opremu)
Petar_M je offline   Reply With Quote