Da krenem od kraja jer me ovo "dimi ne dimi" nasmijalo, u ova čemerna vremena humora nikad dosta
Dečec te malo brumaje šta bi rekli mi ovdje, a moguće je da je stvarno neš pametno njegovih ruku djelo. To možeš utvrdit tek "pod haubom" tj. kad vidiš fw i verziju u uređaju.
Danas je većina uređaja (možda 90%) bazirana na linuxu jer donosi brojne prednosti pred nekim drugim os - u oboje usko vezano za hw platformu.
Evo nekoliko mogućih varijanti šta je dečec napravio:
- ništa pametno, regularni (origigi) fw, postavke prema konfigu mreže
- ubacio posebnu verziju fw s kojom je podignuta snaga uređaja (također dobavljiva od proizvođača), nije po EU normi baš zbog ovog, mogućnost da AP prije crkne ako se pretjeruje (pregrijavanje) + postavke kao gore
- ubacio neku drugu alternativnu verziju fw, najpoznatiji su OpenWRT i DD-WRT koji donose brojne opcije i funkcionalne dodatke kojih nema u origigi fw (otvaranjem web konfiga se vidi) + postavke kao gore
- dečec se bavi time i složio je neku verziju fw koja mu dodaje funkcije koje nema origigi ili njegova verzija bolje odrađuje, za source je možda uzeo origigi ili spomenuti DD-WRT ili nešto treće i sam dorađivao + postavke kao gore
Gore si pitao kako otkrit IP adresu uređaja, ima više metoda od jednostavnog čitanja mrežnih postavki na kompu do nekog ip skenera. Nezaboravi da je to tek prvi korak, slijedi ime user/pass za pristup.
Za nastavak ove priće bitno je definirat neke stvari:
- radi se o firmi ili private
- čije je vlasništvo uređaja (AP), tvoje ili od firme
- taj Admin je iz tvoje firme ili iz neke druge (spominješ plaćanje)
- ako se radi o drugoj (vanjskoj) firmi zašto nije zatražen ip/user/pass, čak pod obostranom prijetnjom prekida suradnje ili nećeg drugog
- tvoj status u firmi