Citiraj:
Originally posted by Horza
pa zar PFC to ne povlači za sobom? više snage= više love za komponente koje će učiniti napajanje PFC kompatibilnim. ako proc previše troše= daleko skuplje napajanje= neuspio proizvod. barem mislim. ili se 30-ak stranica o PFC-u koje sam davno pročitao malo krivo urezalo u pamćenje ?
|
Koliko kuzim, PFC je samo dobrodosao, nije propisan.
Kada si vec dotaknuo temu napajanja, da se malo osvrnem i na to. Vidim da vecina ljudi luduje za pretjeranim napajanjima, pa se tako smatra da niti 450W nije dovoljno. Sve vise ljudi masta i kupuje 550W i i sanja sve jaca i jaca, dok realno nemaju potrebe za vise od nekakvih 300W kvalitetnog PSU. Znam vise primjera gdje kvalitetan PSU od malo snage vec godinama pogone strojeve koji su poprilicno u pogonu: 85W za PIII 500 stroj (optika, dva diska), 200W za PIII 1.13GHz (optika, dva+jedan disk), 300W za P4 Prescott 2.8 (2-3-4 HDDa, 2 optike, jedan SCSI i jedan ATA kontroler)...
Osobno imam P4 2.4C s dve optike i dva HDDa na 350W, i ne pomisljam na ista vise od toga (prije toga sam imao 420W jer sam imao 2 HDD vise u stroju nego sada). Dual-PIII 450 stroj sa 1GB RAMa, 3 HDDa i jednom optikom godinama vec radi na 300W (a rijec je o Katmai PIII koji rade na 2.0V svaki i zderu struju ko sumanuti).
Nemam nista protiv toga da si ljudi kupuju opaka napajanja, ali realno bi ih i polovica (OK, uglavnom 2/3) tih snaga zadovoljila.
Realno bi se mogli proizvoditi desktop racunala s napajanjima od 120-180W, i bili bi dovoljni dobrom djelu korisnika.