View Single Post
Staro 31.01.2010., 15:50   #34
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
hehe zadivljujuce je kako neki od vas ne vide dalje od "omg pingao sam na 2 mbita bec i na 14 mbita i uvijek je 50 ms".

1 - ping ovisi o brzini veze. tocka.
2 - ping ovisi o jos puno drugih faktora od kojih neki utjecu na te famozne milisekunde par redova velicina vise nego brzina veze, u nekim slucajevima.

recimo primjer... saljete 64 bytea ping preko 5 hopova. brzina linije je razlicita na svih 5 hopova. to je jedan od vaznijih faktora. tako da ako vi imate do ISP-a 100 MBita, a jedan hop ima 0.1 MBit... drugi hop 1 GBit, treci 10 kBita... valjda je jasno. taj paket od 64 bajta treba prenest preko linije koja ima propusnost od xyz (miljona) bajtova po sekundi. znaci da ce Tprijenosa = 64 / xyz sekundi. i tako za svaki link. I to je samo jedan od faktora, tu treba jos dodat vrijeme koje je potrebno routeru da routa taj paket, vrijeme potrebno za ispravljanje gresaka (do kojih moze i nemora doc u odredjenom trenutku), itd. Ta vremena cesto mogu bit puno veca nego vrijeme potrebno za prijenos samog paketa. Zato pinganje je_ene rusije ne daje uvijek npr. 983 ms, nego 5 vrijednosti tipa 495, 1400, 912, 1130, 1276... itd. I uz sve ovo, naveo sam samo 2-3 faktora koji utjecu na ping-time... a ima ih puno vise.