Dakle situacija je za mene zasada enigma.
Instalirao sam friške Winse XP na konfu na kojoj je LAN sa starima uredno radio (tako da sam gotovo 100% siguran da je onboard LAN adapter ispravan).
Nakon toga sam sa službene stranice instalirao sve potrebne drivere za ploču (upravo iste one kao i pri dizanju starih Winsa prije 6 mjeseci).
Winsi rade uredno,onboard network adapter je u device menageru o.k.,(bez ikakvih upitnika ili X-eva),... i driveri su instalirani....."This device work propertly",...ali LAN Connection kaže "Network cable unplugged" sa ljepim crvenim X,i naravno nemogu se spojiti na net.
Provjerim odozada,ledice na LAN priključku svijetle,...reko wtf.
Probam na taj kabel priključiti komp iz druge sobe...i naravno LAN radi,....dakle router i kabel su o.k., ali disconect-conect,provjera postavke LAN-a u BIOS-u...brisanje pa ponovno instaliranje network adaptera i drivera.........O bodova.....i dalje "network cable unplugged".
Reko neda mi se više zezati,...ubost ću provjerenu Realtek rtl 8139 externu pci lan karticu koja je baš za takve prilike u rezervi i vozi.......ali: network adapter prepoznat,driveri uspješno instalirani,"this device work propertly", i pod network connection sad više nemam "network cable unplugged", već "enebled" a pod Local Area Connection Status bar... "conected"

,...duration-vrijeme ide,ali... pod activity samo send packets ide dok received packets stoji tj. on
je 0,....i naravno internet neradi.
E sad ovo nadilazi moja skromna znanja i nemogu riješiti problem pa evo molim Vas iskusnije za kakvu pomoć i asistenciju da konačno dobijem internet funkcionalnim,...unaprijed hvala.