Ovako zanima me dali bi mi netko mogao objasnit ulogu patch panela u mrezi.
Koliko sam ja shvatio citajuci i gledajuci clanke po internetu patch panel mi sluzi za terminaciju konekcija ili ti ga za organizaciju lokacija po portovima da se tako izrazim.
Npr.imam 5 prostorija u zgradi i u svakoj prostoriji recimo 20 racunala. E sada znaci u prostoriji 1 mogu recimo stavit 24 portni switch na koji cu spojit 20 racnunala, a zatim taj switch cu spojit recimo na prvi port 12 portnog patch panela.
Zatim cu drugi kraj patch panela (sa porta 1) u serverskoj sobi spojit na recimo neki drugi 24 portni switch koji ce mi ujedno bit spojen sa serverom.
Na taj nacin organiziro sam si recimo da mi na prvom portu bude lokacija 1 (koja mi je npr.prodaja), pa na isti nacin mogu napravit i za lokaciju 2 koju cu znaci spojit s nekim drugim switchom u prostoriji 2 a zatim tu 2. prostoriju spojit na port 2 patch panela pa onda opet taj drugi port patch panela u serverskoj sobi spojit na 2 port glavnog switcha.
Dali mi netko moze objasnit ako sam krivo skuzio kako stvar funkcionira i dali patch panel spajam upravko ovako kakao sam opisao ili mi patch panel sluzi kad ga inst.u neku prostoriju da racunala spajam u rj45 portove a onda drugi kraj patch panela spojim s glavnim switchom u serverskoj sobi...
Nadam se da sam uspio nekako objasnit na sto mislim.
Hvala