Prvo, hvala svima na angazmanu!
@Juggernaut
Nije meni signal slab niti imam problema sa spajanjem sa svojim routerom (inace sam spojen UTP-om). Vise se igram i istrazujem po ostalim mrezama jer ce mi uskoro trebati. Inace, postavke na kartici koje si naveo su mi vec po defalutu namjestene. Tudje routere ne mogu mijenjati

dlink sam i kupio nadajuci se boljim "rezulatima" od posudjene edimaxove. Medjutim, nema nikakve (meni) vidljive prednosti sto je razocaravajuce.
@Nikky
Hvala na linkovima! Na ftp-u neki dan nije bilo ovih drivera. Inace, verzija kartice je b4, a Everest je vidi kao Atheros AR5001x+ pa sam prema tome u tvojoj tablici nasao odgovarajuci driver. Windowsi su xp 32. Cini mi se da sad kartica dosta bolje radi u smislu da nadje vise mreza!
Jel postoji i neki (njihov) utility kojim bih upravljao karticom, jer sad mi s atheros driverima d-link softver vise ne radi?
Isprobavanje antene direktno na kartici nema smisla jer mi je komp "u rupi". Medjutim, obje antene (orginal malu d-link i airlive) sarafim na isti kabel, tako da ako je i los, los je za obje antene jednako. Tako sam isprobavao i signal je losiji na ovoj airlive

Da je 2x bolji to bi bilo drasticno poboljsanje i sigurno bih ga uocio.
Inace usporedjujuci signale na edimax USB i d-link PCI u windows programu na jednoj mrezi sa osrednjim signalom uocio sam da edimax daje do dvije crtice vise, ali zato speed varira na nizim vrijednostima, dok je na d-linku uglavnom fiksno na 54 (ili 108).
Sta je mjerodavnije za dobar link? Mjereci na bandwith testovima na netu, recimo da je rezultat tu negdje (varira stalno pa je teko usporediti i sigurno ovisi o trenutku), ali ipak malo preteze na stranu edimaxa koliko mi se cini...