View Single Post
Staro 30.10.2004., 01:57   #9
MasterX
do you speak it?

Datum registracije: Mar 2003
sada kada sam zagazio u offtopic da napisem ljudima jos jedan tutorial

naime do prije dvije tri godine u dubravi (zg) smo imali analogne centrale i pulsno biranje - neki bi rekli bilo davno

uglavnom kako sam tada nonstop surfao a linija je pucala kao kokica svako malo, javio se problem...

naime na analognim centralama na koje su spojeni tzv. dvojnici (dvoje ljudi dijeli jednu liniju koja ima dva razlicita broja)
kada bi susjed pricao ja nisam mogao na net... a kada nisam bio na netu moja stara bi pricala (susjedi nisu imali telefon jedno godinu dvije dana i mrze me zbog toga )

evo kako sam se borio za svoja prava na liniju:
na A/B separator je spojena jedna analogna linija na kojoj su dva korisnika

onaj korisnik koji prvi digne slusalicu ima prednost tj. drugom korisniku za to vrijeme nema signala dok prvi ne spusti liniju...

to zna biti vrlo iritantno kada zelite na net odmah i sada a vasa susjeda diktira recept za neku tortu od 3km nekoj prijateljci preko telefona...

potrebno:
1. baterija 9V (ona klasicna pravokutna)
2. nalemiti zice na + i - kontakte
3. one male krokodilke (kao za voltmetre i slicno)

kada susjed prica na A/B separatoru je zbog vece vrijednosti napona relej prebacio na "njegovu liniju"...
kada spojite 9V bateriju taj napon je dovoljan da relej skuzi da nesto nije ok i vrati se pocetni (neutralni) polozaj (kada je linija slobodna, tj. preuzma je onaj ko je prvi podigne telefon)

kliknete Connect i to je to