Pozdrav!
Imam disk od 500GB, do sada su bile particije 50GB i 450GB. Jedna za sistem, druga za programe/multimediju...
Moram formatirat particiju C (reinstalacija win), no svejedno mislim da ce se opet tih 50GB brzo popunit, a i volio bi imati programe i igrice na sistemskoj particiji.
Pa reko, prosirit cu ju na 100GB.
Bootam linux s live CDa, malo se zahebavam s rezolucijom, proradi sve ali na manjoj rezoluciji, OK, i idem particionirat disk.
Mislio sam da postoji samo particija sda1 i sda2.
A postoji particija sda1 (primarna), extended i u njoj sda5 (logicka particija).
Smanjim particiju sda5 i extended, otvorim novu na kraju diska (backup), primarna NTFS, na koju cu prebaciti s particije sda5 podatke.
Prebacim sve s sda5 na tu novu particiju, obrisem extended i sda5.
Prosirim particiju sda1 (sistem) na 120GB, i ostane mi jos slobodno 80ak GB izmedu sistemske particije (sda1) i te 'backup' particije (novo kreirane).
I sad kanim smanjiti tu zadnju particiju na disku (tu koja je posluzila samo za backup) i prosiriti particiju koja je izmedu (multimedia, sda2 particija) s 80 na 250GB. Ono sto mi ostane od tih 120 i 250GB bi napravio particiju za jos jedan OS, neka distribucija linuxa ili windows xp. Mozda i prepolovim tu particiju pa bude i linux i xp.
Ono sto me zanima:
da li je OK da particija za multimediju (tj. particija D) bude isto primarna particija kao i C? Ili da ipak otvorim extended i onda u nju D particiju?
Volio bi da je sda1 C, sda2 D i sd3 F, i htio bi isto da nema extended particije pa me zanima sto uopce ta extended particija znaci?
Hvala unaprijed!