Da se i ja osvrnem na Avatara.
Vizualno film je skoro pa perfektan, tu nema spora. Efekti su toliko dobri da bi se većini filmofila samo zbog toga trebalo isplatit pogledat film. Skoro tri sata koliko traje brzo prođu jer je zabavan, ali proglašavati ga remek-djelom... to je ipak malo previše.
Možda efekti i vizualni identitet filma jesu remek djelo, ali da bi film bio takav trebao bi imati i izvrsnu glumu i priču, makar bila i klišeizirana, ali da je uvjerljiva i kvalitetno izvedena, a meni osobno to ovdje nije slučaj.
Neću otkrivati koju priču film pokušava ispičati iza zadivljujućih efekata, ali ona je na trenutke neuvjerljiva, na trenutke zbrkana, većim dijelom filma pojednostavljena i površna s dosta blijedom glumom glavnih glumaca (izuzev Sigourney Weaver).
Da je ova priča ispričana negdje drugdje, u drugom kontekstu, film bi sigurno prošao relativno nezapaženo, a ovako je vizualni dio filma pojeo sve ostalo u filmu.
Prije nego krenu napadi, ponavljam da su efekti zaista toliko dobri da se i samo zbog njih isplati pogledati film, tipični blockbaster uradak koji privlači mase, ali za sve one koji u filmu vole osjetiti i dubinu priče i osjetiti se involviranim u zbivanja u filmu, mogli bi ostati pomalo razočarani.
To je moje mišljenje i ne mora se nitko s njime složit.