View Single Post
Staro 06.12.2009., 05:29   #1
Gorstak
Guest
Moj komp

Datum registracije: Nov 2009
Ideja za hlađenje (water TEC)

Pozdrav narode. Imam ideju za hlađenje procesora. Sinula mi je pred nekoliko mjeseci u tikvi, i sad mi se non stop vrti u glavi. Pa da je podijelim s vama, pa vi ocijenite je li ima smisla ili ne.

Dakle, pretpostavljam da svi znate nešto o faznom hlađenju ili Peltierovom bloku, no za one koji ne znaju, radi se o malom bloku kojem se jedna strana zagrije kad mu dodate struju, a druga samim tim, ohladi. Ako uspijete ohladiti vruću stranu, ova hladna ide ispod nule.

Drugim riječima, ako možete, recimo s nekim vodenim hlađenjem ohladiti vruću stranu Peltierovog bloka, a hladnu prisloniti na vaš procesor, temperatura bilo kojeg današnjeg procesora bi u idle modu bila ispod nule. Razlika je otprilike 50 C, sa peltierom i bez njega.

Dakle, s obzirom da se nedavno pojavio H50 cooler od Corsaira, moja ideja je jednostavno spojiti Peltierov blok na njega. Uz neke modifikacije, naravno. Ne mora biti H50 naravno, ali sama ideja i izvedba H50 mi odgovaraju.

Kao prvo, postoji problem struje i postoji problem kondenzacije. Što se tiče struje, trebalo bi imati dva napajanja ili jedno ali jako. 20A na 12V railu bi trebalo biti dovoljno. Ja nisam matematičar, samo prosječan overclocker, pa prepuštam nekom drugom da izračuna konkretne brojke.

Treba izračunati koliko watti topline može H50 ohladiti. I zatim na njega staviti odgovarajući Peltier. Nismo ništa dobili ako H50 ne može ohladiti vruću stranu,
tako da Peltier mora biti slabiji, ali opet, koliko točno, prepuštam nekom drugom.

Druga stvar, čini mi se idealno da unutar kućišta H50, vodeni blok bude prislonjen na vruću stranu Peltiera, a hladna strana Peltiera da hladi bakrenu bazu koja ide na procesor. Time zadržavamo kondenzaciju unutar kućišta H50, pa nije potrebno inzulirati procesor, odnosno to je fool proof, dakle, bilo koji korisnik bi to mogao koristiti, bez puno muke.

Slična riješenja već postoje, dakle postoji puno vodom hlađenih peltiera, no sve to skupa je poprilicno komplicirano izvedeno, odbija potencijalne korisnike i dosad nije zaživjelo. Cooler Master je napravio zrakom hlađeni Peltier V10, ali svi znamo da je to poprilicno traljavo izvedeno. Surfao sam malo po netu i na ovom linku se mogu vidjeti konkretni rezultati sličnog sistema u radu.

S obzirom da je cijena H50 poprilično niska u odnosu na neka druga vodena hlađenja, a sam peltierov blok u maloprodaji košta 10 USD, vjerujem da bi netko mogao napraviti odlično hlađenje za male novce, koje bi kupio veći segment tržišta, i koje bi bilo tu za 24/7 rad.

Eto , to je to od mene. Sami procijenite ima li ideja smisla, i bi li bilo pametno nekom proizvođaču hlađenja ponuditi ovu ideju. Meni je osobno samo stalo da dobijem jedan primjerak ovog hlađenja i mounting kitove.

edit:

idle

load

Ako smatrate da ideja ima smisla, možda bi se nekako dala izračunati potrebna matematika, napraviti grafovi i sve to skupa prezentirati nekoj firmi tipa corsair...

Zadnje izmijenjeno od: Gorstak. 06.12.2009. u 06:08.
Gorstak je offline   Reply With Quote