Rastavio sam svoj Mission sub i zateceno stanje unutra me nije bas razveselio, odnosno kolicina dumping materijala, kvaliteta bass reflex cijevi, i opcenito mi se tu cinilo da ima dosta mjesta za napredak, a sve to iz razloga sto mi zvuk suba bas i nije sjeo, odnosno nekako mi je bio nekontroliran, nedefiniran,odnosno nije bas bešavno bio spojen, pa sam stoga krenuo u diy.
Evo prvo par slika:
Tu se vidi kako sub izgleda iznutra, vidi se da je BR cijev od papira, i da kutija u kojoj se nalazi pojacalo, a koja je pokrivena plastikom nije nikako zasticena. Inace sama kutija je napravljena zadovoljavajuce, mdf, unutra ima jednu veliku poprečnu stranicu koja cini kutiju rigidnom. Idemo dalje:
Ovo je sveukupna kolicina dumpinga sto se tvornicki stavlja unutra. Definitivno premalo. I zato sam nabavio ovo:
Znači piramidalna spuzva, debljina 5 cm, velicina 1x1m cijena 119 kn. Poprilično gusta i teska.
Prvo sam krenuo na rezanje spuzve na potrebene mjere, tako da to sve na kraju izgleda lijepo i funkcionalno.
I na kraju je to otprilike izgledalo ovako:
Zatim je na red dosla kutija sa elektronikom. kako sam vec spomenuo, po meni je to katastrofalno rijeseno, samo plastika gore preko toga, sve zvoni, onak, ne bas savrseno. Tu kutiju sam dampirao sa bitumenskom trakom po cijeloj povrsini, a super stvar je sto ta traka sa druge strane ima foliju, koja stiti elektroniku od vanjskih utjecaja. Poslije tretmana, ta plastika je dobila na cvrstoći, bas onako kako sam si to i zamislio.
Ovako izgleda vani:
A ovako kad se namontira unutra:
I na kraju na red je dosla basreflex cijev. Sama po sebi je ok dizajnirana, znaci osim sto naprijed ima zakrivljenu plastiku, na moju radost ima ju i unutra, ali srednji dio je napravljen od papira a i donaj plastika se odljepila tijekom rastavljanja. Cijev je isto bila samo zaljepljena i to onako, lose zaljepljena na kutiju.
Cijev je isto dobila tretman bitumenom:
A kompletni cijev osim sto sam zalijepio za kutiju, dodatno sam učvrstio sa 3 šarafa i sad je ona nepomična.
Nakon toga, uslijedilo je spajanje i naravno krajnji slusni test. Evo jos jedne za kraj:
Rezultati mog diy modanja su vise nego očito vidljivi. Zapravo čujni. Znaci bas mi je dobio kontrolu, ali sad je potpuno kontroliran, nema da ponekad pobjegne, kao sto je to prije bio slucaj, a to je sve bilo uzrokovano nedostatcima kutije. Koji su sad odklonjeni.
Kako je spuzva bila debela 5 cm, a ja sam oblozio sve povrsine po unutrasnjosti kutije, dosta sam smanjo litražu, i to me malo brinulo, ali na kraju se pokazalo kao pun pogodak.
Svi koji su bar nekad spajali neki aktivni sub na postojeci 2.0 sustav, znaju u cemu je najveca kvaka. A to je da se sub tesko nastima da sa svim glazbenim materijalima svira jednako. Recimo kad ga podesite za neke tise vokalne izvedebe, malo ga pojacate da bas dodje do izrazaja i onda na takvo podesenje pustite recimo neki RnB i naravno basa ima previse. Onda smanjite i bas je ok, ali onda nesto laganije opet nema basa. I tako round and round.
Ja sam svoju sredinu nasao, iako nisam bas bio zadovoljan postignutim, prije modanja, ali sad sam u potpunosti zadovoljan i od sad samo uzivam u zvuku. I ono s čim sam odusevljen, a to je da je sub jednostavno nestao. Znaci vise se ne cuje, jednostavno se bešavno spojio sa ostatkom spektra i sad to djeluje kao jedna kompletna cjelina.
Sad jos cekam da rijesim metalne šiljke i podloske i onda ce bas jos dobiti na definicije i onda ce to biti to..
pozz