Ma da se to napraviti i na "normalnoj" linux distribucije kao i na Windowsima ( njih neću jer love za njih nemam, a želim sve legalno). Osobno mislim da će specijalizirane distribucije poput Openfilera i FreeNAS-a bolje odraditi posao od onog što sam složim. Ipak gomila ljudi koji se kuže puno bolje od mene brusi te distribucije godinama skupa za gomilom korisnika da bi obavljale jednu određenu funkciju, a to je u ovom slučaju file server. Probao sam ja i Debianom, Fedoru, CentOS, SUSE, OpenSolaris i karakteristika tih distribucija je da na istom hardwareu neke obavljaju istu određenu funkciju dobro, a neke loše. Razlika je u verzijama paketa koji su instalirani, verziji kernela itd. pa se događalo da neke distribucije out of box imaju katastrofalne rezultate kao na primjer SMB server. Uzima previše vremena istraživanje "zašto" pogotovo ako se radi o stvari koja ti nije primarni posao. Još ako se tome pribroje problemi koji se jave kasnije postaje nezgodno Moram priznati da se čudim ali i divim ljudima koji su u stanju izgubiti mjesec dana da bi napravili nešto za što postoji gotovo rješenje. Znam da je gušt u tome i da na kraju svi imaju koristi ali kad bi sve tako... U ovom slučaju ja želim brzo, pouzdano i jednostavno rješenje. Još ako sam uštedio i novac nitko sretniji od mene.