Citiraj:
Autor Nikky
E pa sad bi ti kruva bez motike, večina Linux distri je free, jasno da trebaš nešto i naučit,
istina da nema klik > klik > klik > gotovo Linux rješenje, možda zato jer ljudi / firme hoće zaradit, . . .
|
Nikky, sve to stoji, u pravu si, ALI: ne zelis se j*bat s linuxom, znas nesto o mrezama (koristeci Win platformu) i treba ti jeftino skladiste podataka na jeftinom hardveru i ponavljam po n-ti put: NEMAS VREMENA ZA UCENJE I MOZGANJE na novim platformama, onda i samo onda imas: FreeNAS, Openfiler i sto jos???
Mislim, to kreiranje vlastitog NAS-a na Linux bazi je odlicno kad se ljudi zele upustati u istrazivanje, interesira ih nesto vise od samog skladista podataka, zele nesto novo nauciti i probati ili jednostavno dobro poznaju Linux.
Uostalom, sve se moze rijesiti i na Win platformi, (server 2003/2008, naravno to nije besplatno, ali zanemarimo znajuci gdje smo), ali to nije to! To nije specijalizirano rjesenje koje radi samo odredjene stvari i nista drugo, a meni se cini da je post poceo takvim upitom.
BTW, Openfiler je mozda efikasniji i bolji (nisam probao, jer cim sam vidio postoje opcije placanja, do-vi-dje-nja, good-bye, asta-la-vista, ima sve za dzabe), ali meni se FreeNAS svidja, jednostavno kao sto se nekome vise svidjao Spectrum, a nekome Commodore, ako ste dovoljno stari da znate o cemu pisem.