Vidis ja imam losa iskustva sa freenas-om tako da sam jednostavno odustao od njega od verzije 0.61.
isto kao i tebe me prvo odusevio no ubrzo su poceli problemi.
Pod br1 mrežne performanse su katastrofalne, na gigabitu sam preko smb/cifs protokola imao plafon 12-13MB/s.
Drugo rekonfiguriranje tj mijenjanje postavki koje su jednom već unesene tako zblesira konfiguraciju da vise onda nista ne radi.
trece (to se vjerojatno vec promijenilo) koristi samo bsd-ove filesysteme koji nisu citljivi iz nicega drugoga osim bsd-a, tako da sam u biti potrosio vremena i vremena na spasavanje situacije kad je freenas jednom zasro stvar.
naucio sam lekciju i napravio nas na dobrom starom debianu. 3x bolje performanse na istom stroju, sve je standardno (mozda malo kriva rijec ali shvacas na sto mislim), ak nesto krepa lako se popravi itd.
mdadm za softwareski raid
samba za file sharing
gotova prica. stvar radi vec 3-4 godine bez ijedne greske, rado bih ti postao uptime ali nestalo je struje jucer u novom zagrebu pa mi je iskocio osigurac pa ups nije izdrzao do jutra kada sam dosao pa se ovaj jadnik ugasio i eto sad se resynca.
pogledaj si narin
članak, on je složio istu stvar na win2003 serveru. isto dobro radi koliko se sjećam ali je skuplje.