Citiraj:
Autor Hasta
...Sve to izgleda bolje nego Openfiler ali bojim se šta se krije iza celofana. Dal to sve radi stabilno?
|
Iza celofana se krije BSD koji meni ostavlja dojam industrijski robusnog i opako optimiziranog OS-a! Cijela web admin skripta je PHP kod, koja meni izgleda jako zgodno. Moj FreeNAS se ne gasi od proljetos. Ima 1 disk za sistem i 3 diska u JBOD raidu (posto su razlicitih kapaciteta, samo sam ih spojio u 1 big HDD). I napravio sam, cini mi se 3 reinstalacije, posto se pojavila nova verzija, bez ikakvih problema s podacima.
Ja o BSD-u znam malo vise od nista, dakle par komandi (ls, cp, rm, md, type...), ali u principu mi to i ne treba. Taj PC je daleko ispod stola i imam problem ako nestane struje (nema u BIOS-u da se sam upali) da dohvatim POWER tipku pa stoga pored stola drzim jednu drvenu letvicu odgovarajuce duzine

.
Ne zaboravi glavni cilj FreeNAS-a: multimedijalni fajlovi za dijeljenje s drugima. Cak i da sve crkne, nije bas neka tragedija izgubit 500 filimova (ionako ne znam kad je zadnji put napravljen dobar). Ja ga, doduse, koristim za FTP/SAMBA pristup relativno vaznim podacima i kao backup server. Radi 7/24, tj. ne gasi se, samo se diskovi stanu vrtit nakon 30 min. neaktivnosti (podeseno kroz FreeNAS, a ne u BIOS-u).
S obzirom da je FreeNAS zamisljen da se instalira na bilo kakav hardver, a posebno na stari (dzabalesku), onda je cilj to rijesiti sa starom kantom i eventualno novim diskovima. Jer sve to upravo tako jako efikasno i pouzdano radi, a ne moze kostati manje od toga. Mislim da je podrska novim uredjajima solidna (nisam probao), ali FreeNAS se konstanto razvija (ima i koristan forum) pa sve standardne komponente budu odmah ili ubrzo prepoznate. Uglavnom, stara masina koja se ne koristi je dusu dala upravo za FreeNAS, pogotovo ako u kutiju i na napajanje mozes prikaciti puno diskova, a s obzirom na kapacitete danasnjih HDD-ova i ne treba ti vise od 2-3 malo veca.
Meni osobno nedostaje jos "samo" neki mail server na FreeNAS-ui mahao bih repom od srece

)).