View Single Post
Staro 03.11.2009., 16:28   #6
ali_dzi
Registered User

Datum registracije: Nov 2009
Citiraj:
Autor Hasta Pregled postova
...Sve to izgleda bolje nego Openfiler ali bojim se šta se krije iza celofana. Dal to sve radi stabilno?
Iza celofana se krije BSD koji meni ostavlja dojam industrijski robusnog i opako optimiziranog OS-a! Cijela web admin skripta je PHP kod, koja meni izgleda jako zgodno. Moj FreeNAS se ne gasi od proljetos. Ima 1 disk za sistem i 3 diska u JBOD raidu (posto su razlicitih kapaciteta, samo sam ih spojio u 1 big HDD). I napravio sam, cini mi se 3 reinstalacije, posto se pojavila nova verzija, bez ikakvih problema s podacima.

Ja o BSD-u znam malo vise od nista, dakle par komandi (ls, cp, rm, md, type...), ali u principu mi to i ne treba. Taj PC je daleko ispod stola i imam problem ako nestane struje (nema u BIOS-u da se sam upali) da dohvatim POWER tipku pa stoga pored stola drzim jednu drvenu letvicu odgovarajuce duzine .

Ne zaboravi glavni cilj FreeNAS-a: multimedijalni fajlovi za dijeljenje s drugima. Cak i da sve crkne, nije bas neka tragedija izgubit 500 filimova (ionako ne znam kad je zadnji put napravljen dobar). Ja ga, doduse, koristim za FTP/SAMBA pristup relativno vaznim podacima i kao backup server. Radi 7/24, tj. ne gasi se, samo se diskovi stanu vrtit nakon 30 min. neaktivnosti (podeseno kroz FreeNAS, a ne u BIOS-u).

S obzirom da je FreeNAS zamisljen da se instalira na bilo kakav hardver, a posebno na stari (dzabalesku), onda je cilj to rijesiti sa starom kantom i eventualno novim diskovima. Jer sve to upravo tako jako efikasno i pouzdano radi, a ne moze kostati manje od toga. Mislim da je podrska novim uredjajima solidna (nisam probao), ali FreeNAS se konstanto razvija (ima i koristan forum) pa sve standardne komponente budu odmah ili ubrzo prepoznate. Uglavnom, stara masina koja se ne koristi je dusu dala upravo za FreeNAS, pogotovo ako u kutiju i na napajanje mozes prikaciti puno diskova, a s obzirom na kapacitete danasnjih HDD-ova i ne treba ti vise od 2-3 malo veca.

Meni osobno nedostaje jos "samo" neki mail server na FreeNAS-ui mahao bih repom od srece )).
ali_dzi je offline   Reply With Quote