Zasto Openfiler kad postoji i FreeNAS? Ne koristim Openfiler posto mi se cini da bas i nije potpuno besplatan, dok je FreeNAS 100% free. Temelji se na BSD Unixu, tako da je vjerojatno teze dodavati neke module koje postoje za Linux (MySQL baze ili nesto slicno), ali osnovna konfiguracija radi sasvim OK. I ne treba ti nikakva double-triple-quadrupple triper kombinacija, jer meni radi i na obicnom P2-Celeron@800/256MB. Nakon instalacije mozes izvaditi i VGA karticu, ako neces koristiti BSD konzolu, a umjesto nje (posto je ova moja bila PCI) dodati jos jednu LAN karticu i upotrijebiti je u LAGG protokolu, koji sluzi za ubrzavanje ethernet protoka (doduse moras imati ruter koji podrzava LAGG). Uglavnom, kad sastavis kantu i gurnes diskove, spojis samo 220V, lan kabel i onda to sakrijes negdje daleko od pogleda da ti ne smeta.
U BIOS-u je korisno ukljuciti da se sam pali ako nestane struje (moj MBD na zalost nema tu opciju pa moram rucno

(( ).
I ono sto je super je to da iako BIOS (posto je star) ne vidi velike LBA48 diskove (vece od 137GB), FreeNAS-a to ni malo ne zbunjuje - on ih vidi k'o da su njegovi.
Ako ploca nema podrsku za SATA, kupis PCI SATA kontroler i spojis diskove na njega.
Dakle, mnogo je jeftinije koristiti neku staru kanturinu za multimedijalno skladiste nego se bacati u trosak novog PC-a ili hardverskog NAS-a, jer sve te masine ne donose nikakvo bitno poboljsanje u performansama. Najbitniji je protok podataka kroz mrezu ako se paralelno vise korisnika spaja pa se u tu svrhu moze dodavati onoliko LAN kartica koliko ima PCI slotova na ploci i uz (boziju) pomoc LAGG-a kreirati nesto slicno RAID 0 polju samo ne na diskovima vec na mrezi.