Citajuci po forumu dobio sam zelju da po prvi put probam clockovati procesor. Medjutim, nakon pazljivo procitanih uputa sto sa ovog foruma, sto sa drugih krenem da clockam. E tu je prva prepreka, maticna ploca ASUS M2N-MX SE PLUS. Nigdje u BIOS-u nisam ima imao opciju da ista promijenim. Nakon, daljnjeg iscitavanja dodjem na ideju da treba uraditi update BIOS-a i dobijem opcije da mogu clockati od 200 MHz do 300 MHz.
Medjutim, ono sto nemam to je opcija kako smanjiti onaj HT link na 4x ili 3x. Znaci dizem na 220 MHZ, uredno startam sistem, radim brzi test na ORTHOS-u, sve stabilno, temperatura max 61 u loadu, ali je fol sto mi skace i HT link. Uglavnom, upute su da taj HT link ne prelazi 1000 MHz a ja nemam opciju da ga smanjim.
Ponovo sam satima iscitavao forume i dosao do podatka da pokusam clockati sa software-om NTune i tu imam opcije da smanjim HT link, ali je brzinu mogu podici do maximalnih 250 MHz. Uglavnom, 4400+ sa defaultnih 2300 MHz ide s ovim programom na 2875 MHz uz HT link 4x gdje dobijem trazenu brzinu HT linka od 1000 MHz.
Testirano sa ORTHOS-om. stabilno, temperatura max 61 u loadu sa nekim stock coolerom koji se vrti na 3900 obrtaja (bucno, ali to mi ne smeta).
Fazon je da nakon restarta sve ide na default postavke, pa me interesuje da li neko zna da li je moguce smanjiti HT linku u BIOS-u na ovoj ploci ASUS M2N-MX SE PLUS. Sve sto sam do sad procitao upucuje na to da mi nema pomoci, ali eto ako neko slucajno zna kako nek podijeli svoje znanje sa mnom. Usput, zelja mi je bila da pomognem ljudima koji su se zafrkali i kupili ovu plocu kao sto sam ja.