Citiraj:
Originally posted by Horza
samo javljam da ova denisova šutnja nije zato kaj je pametniji pa zna popustiti, nego zato što je zauzet drugim stvarima. siguran sam da će, čim uhvati vremena, nastaviti mlatiti praznu slamu.
|
Ah, u to uopce ne sumnjam.
Citiraj:
Originally posted by Horza
...
premec znaš da fakat puno radim s intelima, a nekoliko tjedana imam 64 3200+. i da, probao sam prescotte u jako puno različitih situacija i prescotti se griju daaaaaaleko više nego northwoodi. razlika je ono... 10-ak stupnjeva. meni je recimo na prescott celeronu na 2,6 (530D) idle temp čim ga upalim ne kakvih 47-50 sa stock coolerom. dakle, govorimo o novom intel referentnom dizajnu coolera s finovima u krug i bakrenom bazom, te otvorenom kućištu na sobnoj temperaturi od max 22 stupnjusa. 775-ica sam probao samo jednu i ostao ravnodušan. što se athlona tiče ovaj "moj" nema uključen c&q i grije se ko neki jači northwood. što se svega tiče govorim o stock coolerima.
kad sam već kod coolera... kak to gorane misliš da su isti ovi koji su dolazili s northwoodom i ovi s prescottom? neda mi se cjepidlačit, samo želim reći da još nisam susreo cooler koji bi bio bolji od novog intelovog stock coolera, ali od starih da. čak i od one grdosije koja je dolazila s 3.05GHz Northwoodom i imala bakrenu bazu.
|
Kao sto sam napisao, s Opteron/Athlon-64 procesorima nemam nikakva iskustva, i nisam nista pisao protiv njih (niti da se jace griju, niti da su losi), vec sam napisao (vise puta do sada) da za te procesore ne postoji chipset u koj bi se moglo imati puno povjerenje (citaj: AMD chipset).
Sto se tice Intel BOX kulera, zaista ne postoji razlika u kvaliteti izrade izmedju 3.0 i jacih Nortwooda i novih LGA775 Prescotta, jedna je razlika u nacinu montiranja i malo vecoj velicini samog aluminijskog dijela kod LGA775 BOX kulera.
Kaj se tice hladjenja P4 pod BOX kulerom, postoje dva detalja na koje jako malo ljudi obraca paznju: ona "smjesa" koja glumi pastu na BOX kuleru je katastrofa, te je treba zamjeniti s necim korisnijim (osobno ju mijenjam s tankim premazom silikonske paste), te da kvalitetno kuciste bolje hladi procesor od loseg, pa i od otvorenog kucista (kvalitetan i usmjeren protok zraka, kako dovodjenja zraka do procesora, tako i odvodjenja). Prosli i pretprosli tjedan sam slagao po jedan P4 3.0 LGA775 stroj, i pod punim opterecenjem je temp bila 46°C (na dvije razlicite ploce). Cak se i s478 Prescotti u takvim kucistima griju samo 3-4°C vise pod punim opterecenjem od istovjetnih Nortwooda, tako da i dalje tvrdim da se vecina problema rijesava s kvalitetnim kucistem.
Usput, u kucista s kvalitetno osmisljenom ventilacijom (a da pri tome nije niti bucna) ne spada toliko obozavani Antec, niti Casetek, niti sva ta zvucna imena (jer se gotovo svo pouzdaju u sirovu snagu ventilatora, koja jednostavno nije niti priblizno dovoljna za kvalitetno hladnjenje procesora).