View Single Post
Staro 08.10.2004., 00:06   #42
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Citiraj:
Originally posted by gpremec
Cemu taj svadljalacki ton? Uvrijedio si se zato kaj je netko spomenuo da se Athloni griju, a ti si uvjeren da je situacija s Prescottima jos gora? Moje iskustvo je da se Preskoti (socket 478) griju do MAX 50°C pod punim opterecenjem nakon vise sati rada, i sve to u kvalitetnom kucistu s ukupno jednim jedinim ventilatorom na kucistu (plus vent od napajanja, vent od samog CPU kulera, i eventualno na grafickoj). Cak stovise, jucer sam na stolu imao pod testom P4 3.0 s775 u spomenutom kucistu koji se pod punim opterecenjem grijao do MAX 46°C. Uvijek su bili BOX kuleri u igri, dakle nikakve mrcine od vise kila i ventilatorom koji se vrti na 8000o/min.

Pa sada ti to meni objasni.

Ne kazem da se Athloni pregrijavaju (kao nekada), vec da se Prescotti i ne griju bas onoliko kako se voli pricati (pricam ti price). Nisam imao prilike isprobati prve primjerke Prescotta, one koji su dosli u ruke novinarima, ali oni koji su se mogli kupiti dva-tri mjeseca kasnije su bili normalni.
Naravno da sam se uvrijedio što je netko rekao da se Athloni griju. Zbog ovakvih miskoncepcija Intel može vrtiti tržište oko malog prsta. To nije objektivno sagledavanje situacije već brijanje na Intelove markentiške mitove.

Ne znam koje si modele procesora do sad imao prilike isprobati, no prema mojem iskustvu (ali i iskustvu većine novinara sa IT websiteova) Prescott uistinu ima problema sa grijanjem.

Eto i primjera iz mog teksta u BUG-u 139, str. 43.

Uspoređeni procesori su Athlon 64 3400+, Pentium 4 Northwood 3,4 GHz i Prescott 3,4 GHz. Oba Intelova procesora su pakirana za Socket 478.

Idle temp. :

Athlon 64 - 47 stupnjeva celzija
Northwood - 43 stupnjeva celzija
Prescott - 54 stupnjeva celzija

Torture temp. :

Athlon 64 - 65 stupnjeva celzija
Northowood - 60 stupnjeva celzija
Prescott - 73 stupnjeva celzija

Svi procesori su hlađeni Zalmanom 7000Cu. Na Athlonu je bila uključena podrška za Cool'n'Quiet, ali stvar nije radila kako treba zbog matične ploče.

Uz to, ne znam da li si probao nabaviti brže Prescotte - npr. 3,4 ili 3,6 GHz. Mada ih neke trgovine imaju na cjeniku (npr. Autronic) nisam baš siguran koliko su realno dobavljivi.

Još jedna mala opaska. Intelov BOX cooler za LGA755 procesore ne bih baš nazvao malim. Uz to, tu je i ona bakrena jezgra koja prije nije bila ugrađivana na Intelove hladnjake. Sigurno su je na hladnjak ugradili iz zahebancije...