View Single Post
Staro 07.10.2004., 23:54   #41
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Originally posted by Beren
Dakle ipak je potrebno snižavati takt što znači da se ipak ne radi o toliko bogomdanoj arhitekturi. Ne znam, koliko ja znam već sad postoje špekulacije da će u novim PowerBookovima biti Freescaleovi dual-core G4 procesori.

Eto malo fakata:

... (da se post ne produzi do unebesa)

Kaj kažeš na ovo?
Kazem isto sto i prije: sve su to spekulacije, a ne cinjenice. Razmisljanja ljudi koji uopce niti ne rade u Appleu niti su povezani sa cijelim projektom. Jedine cinjenice su da je Apple najavio PowerBoox G5, i da se on jos nije pojavio. Dali ce se zaista i pojaviti, te kakav ce to proizvod biti vidjet cemo tek kada se i zaista pojavi. Do tada su sve spekulacije.
Mozda IBM razvije specijalnu verziju G5 procesora, a mozda sam Apple i odustane od PowerBooka pogonjenog G5 procesorom. A mozda su u sumi.
Citiraj:
Originally posted by Beren
Da, postoji, ali tvrdnja i dalje ostaje. Da li Intel može isporučivati dovoljno Dothana da bi zadovoljio tržište stolnih računala? Rekao bih da je yield tih procesora strašno nizak s obzirom na to da rade na prilično niskom naponu.
I opet rekla-kazala. Razlog zasto je Centrino tehnologija rezervirana za laptop platformu je cisto zbog odluke Intela. Nije rijec o tome da ne bi uspijevali proizvoditi dovoljnu kolicinu procesora (ovo je moja pretpostavka bazirana na cinjenici da Intel vec neko vrijeme nema tih problema niti sa laptop linijom procesora, niti sa P4 procesorima), vec sto bi onda trebali smanjiti proizvodnju (a time i povecati cijenu) workstation/server procesorima (koji glume desktop liniju). Uostalom, isto radi i AMD: svoj workstation/serverski procesor je gurnuo i u desktop liniju. Druga stvar je sto AMD niti nema laptop liniju, nego to pokusava nadomjestiti sa primjercima workstation procesora s kojima im se (doslovno) posrecilo.

Uostalom, zamisli da Intel odluci svoju laptop liniju procesora gurnuti u kompletnu ponudu: dobili bi tihe, hladne i efikasne desktope, workstatione i servere. Zamisli samo koliko bi se smanjila potrosnja struje, kako desktopa, tako i servera. A Intelu bi se definitivno vise isplatilo da proizvodi samo jedan tip procesora, nego da glumi (kao sada) sa tri potpuno razlicita procesora. Bilo bi to kao u doba PIII Centrino procesora.