Pozdrav svima koji se svojom ekspertizom uključe u ovu temu.
Prije par dana sam kupio Samsung F2 EcoGreen kapaciteta 1.5TB.
Ubacio sam ga u kompjuter,uredno je prepoznat i od BIOS-a i u windowsima.
Onda sam odlučio instalirat sviježe Win7 na WD 6400AAKS iz siga (on je sistemac,ovaj Samsung je ionako trebao služiti kao storage).
Instalirao sam Win7,napravio tri particije kapaciteta 465GB jer sam duboko uvjeren kako disk ima tri ploče te sam mislio particiju na WD-u za programe također isformatirati.
Prebacio sam te neke podatke,bilo je par HD filmova,players folder za CoD4 za ispunjenim challengeima i dosta je otišlo na Program files od stare instalacije wina jer u tom trenutku nije mi se dalo razvrstavati šta mi treba,a šta ne.
Nešto od neke važnosti (srećom) nije bilo na diskovima,što ne znači da bih i ovo volio izgubiti.
Dakle,uslijedio je reboot nakon instalacije drivera,nakon čega je ponovno bootanje trajalo cirka 4-5 minuta

Na čelu mi se naravno odmah ispisalo WTF,friški windowsi?
Ulazim u My Computer,tri particije stoje tamo još uvijek (kasnije će nestat),međutim,klikom na bilo koju od njih piše
"drive is not formatted"...
Dakle,tada već vidim da tu nešto nije u redu.
Nakon par sati googlanja,vidim da je vjerojatno particijska tablica ošla u rodni kraj,te nalazim neke tutorijale da je probam restaurirat putem testdiska (što držim da je i najzaslužnije jer ih sada uopće nema).
Međutim,ništa ne urađa plodom od toga.Podaci su još tamo,jer sam dobar dio njih uspio vratit sa onim programom što dođe zajedno sa testdiskom,međutim to je sve preimenovano i liči na jedan dobar ćušpajz svih tih podataka,koje bi vjerojatno radije izgubio nego sada isponova razvrstavao,preimenovanje vršio i sve zabavne aktivnosti koje uz to idu.
Onda sam pokušao ponovno sve isformatirati iz win setupa,međutim sa tim diskom win više ne želi raditi,ni iz setupa,ni iz wina.
U storage manageru,taj prostor stoji kao unallocated space,koji je potrebno inicijalizirati.
Normalno,tu radnju nije moguće sprovest jer na svaki klik baca "data error (cyclic redundancy check)".
Već sam se pomirio da vjerojatno sve podatke neću više vidjeti - nešto od toga imam po drugim diskovima,žao mi je HD promo materijala koji sam poskidao i nisam stigao odseedat i sada ću dobit H&R -.-'.
Moram stavit disclaimer - da se na disku nalazilo išta iole pametnije,usudio se nebih prtljati po njemu.Ovako je sad samo bitno da ga opet isformatiram i da ga stavim u funkciju.
Onda sam naišao na stranicu gdje su predložili da to napravim pomoću GParteda.Nešto sam i na faksu radio s linuxom,tako da mi nebi bio vjerojatno problem da GParted disk zapravo i - vidi.
WD i sve njegove particije uredno prepoznaje,dok od Samsunga niti S.
Naredbom fdisk /dev/sdb/ uredno izlista WD,
dok fdisk /dev/sda/ (gdje bi trebao biti Samsung jer je na nižem kanalu),nešto radi otprilike pola minute - što je znak da nešto radi jer /dev/sdž kada upišem u sekundi lupi error - no na kraju napiše "unable to read".
Ima li tko kakvu ideju zašto ja s time nemam uspjeha, ili je disk jednostavno bez obzira što ga win i BIOS vide,neispravan?
I što mi je dalje činiti?Čekić,sikira,lomača,reklamacija?
Stvarno svaka ideja je dobro došla...
Hvala.