Eto i mene sa problemima.
Do neki dan, proca je uredno radila na 3.0 GHz, dok nisam išao nešto čačkat po biosu, mijenjat, isprobavat, i sada ga više ne mogu natjerat na 3.0 nikako.
Problem je što i nisam neki stručnjak kad se radi o OC-u proce, ne volim se baš igrat voltažama i tim pizdarijama, jer ak spalim ovu procu, za drugu nemam ^^
Naime, kolega mi je davnih dana to tako naštimao da radi na 3.0 GHz, i sad ne znam više to vratit.
Uglavnom, mislim da su postavke bile ovakve:
DDR Overvoltage Control: +0.3V
PCI-E Overvoltage Control: Normal
MCH Overvoltage: +0,2
CPU voltage je mislim bio negdje oko 1.4 ili možda nešto niže.
Sada sam ga uspio natjerat sa ovim postavkama na 2.6GHz sa voltažom 1.375. Ne ide ni MHz preko. Stavim na 2.7, povećam voltažu za jednu razinu, ali ne prolazi.
Komp je općenito dobro hlađen, i na 3.0 je proca radila glatko i hladno (oko 38C idle, 55 load nakon duljeg igranja), nikakvih rušenja nije bilo, sve je stabilno radilo, pa pretpostavljam da nije niš krepalo nego jednostavno nešto krivo radim.
Ugasio sam EIST, Enhanced Halt (C1E) i Thermal monitor također.
Ne kužim, ova proca bi navodno trebala potegnut 3.2 bez problema sa stock hladnjakom, a i ploča je sudeći po dojmovima i recenzijama dobra za OC, tako da mi nije jasno zašto me tolko zeza. Jedino ako je memorija usko grlo, ne znam...
Fora je u tome što osjetim veliku razliku u winsima i igrama između 2.3 i 3.0 jer i grafa valjda onda dobije više "zraka" pa se igre bolje vrte, inaće se ne bih previše zamarao time da nije neka razlika.
Probao sam na netu nać nekakve šablone ili primjere drugih sa sličnim konfama, pa da copy-pejstam postavke, našo jedan primjer al ne funkcionira, resetira mi postavke.
Znam da kod OC-a nema nekih pravila, treba isprobavat i poigrat se time, ne očekujem quick fix, al neke smjernice recimo, šta da probam promijenit, šta ne treba dirat i tome slično.