Dragi svi a posebice LUX jer vidim da čovjek zna znanje,
Dakle imam Ati Sapphire HD 4890 1GB i počeli su mi problemi prije svojih 14 dana. Grafičku sam kupio krajem svibnja 2009.
Grafička sama od sebe rikne (brže krepa u igri nego dok sam samo bezveze u sustavu) i to na način da se čuje jako ventilator i izgubi se slika na monitoru. Ponekada se ugasi računalo pa se nakon par sekundi restarta, a ponekada se pojavi plavi ekran i ugasi se.
Operativni sustavi su bili svi (xp, vista, 7). Grafička je doduše najbolje radila na Visti. Što se tiče drivera grafička najbolje (odnosno najduže) radi sa starim driverima, no opet rikne bez obzira na to koji su driveri.
Napajanje sumnjam da je loše jer imam Gigabyte Odin GT 800W. Nije ni kućište jer ima 3 X 12 cm ventilatore (2 straga i jedan naprijed) Gigabyte Aurora 570 prozirno.
Nije ni procesor vjerojatno (inače Q9550) sa Asus Silent Square coolerom.
Kada grafička rikne, nakon nekog vremena mogu uči u sustav (no nema pravila kada će ući). Kada neće ući u sustav zna bacati čudne okomite crte ili nekako sivi ekran ili je skroz crn. Također grafička se čudno vrti - jako pa slabo, pa jako (bez pravila), a ne kao prije jednom jako pa ulazi u sistem. I ponekada mi matična neće ni napraviti memory check (ne čuje se matična kada očitava memoriju).
Memorija isto tako nije u banani jer sam probao sa samo 1 pločicom od 4 i sve sam ih izmijenio, a osim toga piše da je ista memorija kompatibilna sa matičnom. Eventualno, ako nije grafička otišla je matična - što čisto sumnjam budući da je riječ o Asus P5Q-E.
Dakle ima li tko kakav prijedlog ili je grafička definitivno otišla kvragu.
Još jedan problem, grafičku ne mogu trenutno reklamirati jer je ElkoTech u Hrvatskoj pobjegao nazad u Litvu kada je PDV skočio na 23%. O partneru ću (navodno) tek biti obavješten sutra (1.10.) i imam info da će to biti Nitel. No oni su rekli da grafičku šalju u Litvu, kada službeno budu proglašeni partnerima i da će taj popravak potrajati dugo zbog samog puta...
Ima li tko kakav info za ovo kaj mi se događa s kompom i dali je stvarno do grafulje budući da je Sapphire na glasu kao br.1 firma za Ati VGA?
Uglavnom, danas ću isprobati neku drugu grafičku da skužim jeli stvarno do nje.
Tada ću javiti info ovdje ako nije do grafičke.
Hvala unaprijed svima na odgovorima i ispričavam se na iscrpnim detaljima.
Pozz svima i nadam se odgovoru od Luxa.