View Single Post
Staro 15.09.2009., 22:14   #825
antrax
Premium
Moj komp

antrax's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
@isalopek... koji ces ti procesor sebi kupit to je iskljucivo na tebi, al evo primjera kod mene, imam e6300 novi i xeon 3060 aka c2d e6600.

na 3.6ghz je stari procesor brzi, no realno sam to osjetio u 1 situaciji, a to je bilo racunanje pi-a! Novi procesor je dapace dosta sporiji u toj situaciji, tocno je u rangu staroga e6300/e6400 jer imaju jednak cache. U svim ostalim slucajevima je razlika premala da bi bila vidljiva, pogotovo kod igara gdje je ionako limit graficka koju posjedujes osim ako ces se igrat na 1024x768, al onda ti ionako ne gine troznamemkast broj fps-a pa ti je opet svejedno! Ono u cemu se vise nego ocigledno razlikuju je da je novi procesor osjetno manje gladan struje pa se dakle i manje zagrijava, tako da ako zbog nicega drugog onda je ovo razlog da izbjegnes rabljeni c2d e6400 koji ce za 3.6+ ghz potegnit posteno resursa iz elektricne mreze, a zadati ti i potencijalne glavobolje s plocom (sve rjede na novima danas, al ipak) i memorijom.

e7400 je prakticki ista stvar kao i pentium e6300, razlika je u mnozitelju i 1mb cache-a te podrsci za VT kod slabijeg modela sto jacem fali. ako ne znas sta je to nece ti ni faliti (a obzirom da se raspitujes o ovolikom spektru procesora ziher sam da niti znas niti te briga)

drugim rijecima, napravi si uslugu i ustedi novce, odi na e6300 ispod cekica ili rabljeni ako uspijes naci i na konju si. Na osnovnom taktu je vrlo brz, dovoljno za sve sto ce ti trebat i puno brzi od 6000+ kojeg imas.

Doduse ono sto ja ne kuzim kad vec mjenjas platformu je zasto nebi isao na athlon 2 240 i popratnu pristojnu plocu, proci ces osjetno jeftinije nego sa intel solucijom, a procesori su takoder izvrsni u najmanju ruku.

a cooler sto se dobije sa SVIM 45nm dvojezgrenim intel procesorima (e6300 ima identican cooler e8500 kojeg sam imao, tak da...) je smjesan u najmanju ruku, no za njih je stvarno adekvatan na osnovnim frekvencijama i nesto povisenim ako se nejde pretjerivat s voltazom. Kako god, iskreno ce ti svi preporucit nabavku nekog drugog kad uzmognes.

sto se ploce tice, naravno da se moze ocat iz biosa, dapace.

Msi x79a GD65
Intel i7 3930k @ 4.7 1.4V
4x 4GB Kingston 1866 9-11-9
Gigabyte gtx 460 1gb
Samsung 830 128GB
640GB WD AAKS
WD green 1.5TB
LG drzac za kavu
Seasonic S12 500W
Coolermaster Stacker 831
HP LP2065 / LG IPS231P
Logitech UltraX Media + Razer DeathAdder