View Single Post
Staro 28.08.2009., 08:01   #1874
thedream
Banned
Moj komp

thedream's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Bilo je riječi već dosta o tome na forumu,nemoguće je ne uzeti brzinu jezgri u odnosu na grafičku karticu u obzir pogotovo u igrama koje ne znaju koristiti više od 2 jezgre.

Pa onda ispališ da je grafička dosegla maksimum fps-a na recimo mom 8400 na defaultnih 3.0,a ja ga stavim na 4050,i proc je taj - kako omega kaže, koji hrani GPU podacima,brzina jezgre je bitna i ne možeš reći da je grafička na maksimumu ili da radi vrhunski i na defaultu i na višestruko % overclockanim procesorima,to je glupost.

Naravno da ga štopa,to je predškolski-uzrast izrast,ali zorno ilustrira način na koji se surađuje na relaciji CPU-GPU. Preskočio bi nejednake rezultate iste brzine jezgara na AMD i Intel CPU-ovima,to je stvar arhitekture čipa i optimizacije unutar aplikacije,ali nepobitna je činjenica da za ovako skup premium hardver moraš jednostavno imati procesor iznad 3.2ghz,da bi ga barem počeo optimalno iskorištavati.

Testirao sam više high-end grafa od ondašnje 3870x2,GTX285,pa GTX260,pa 4870 1gb,i mogu reći bez imalo sherlock-holmes efekta da je boom performansi u FPS-u funkcija opadajuće granične korisnosti što znači da opada linearno sa porastom clocka procesora,odnosno, najveći boom postiže se sa primjerice 2.4ghz na 3.2,to je neusporedivo,sa 3.2 na 3.6 je već duplo manje,da bi sa 3.6-4.050 koliko sad imam takt,performanse narasle možda 10%.

Rekao bi sve u svemu da je razlika u frameu na mojem primjeru,default E8400 na 3.0 i clockani na 4.050 sigurno 30%,ako ne i više ovisno o zahtjevosti scene. Nemoguće je stoga reći da je grafička na maksimumu neovisno na kojoj frekvi radi procesor.

Nije isto imati na visokim rezolucijama,na kojima igram i detaljima,35fps, framedrop učini svoje i padne ispod 25,ili 42-47 fps karikiram,i da padne na 32.
To je i dalje odlično.

Na kartici iz primjera i dotičnoj rezoluciji više je faktora neuspjeha,a prvi je grafička kartica,da imaš GTX260 216 ili GTX 275 na tom procesoru, odnosno 3.4 ghz/per core uz tu rezu i detalje,obrisao bi nitkova sa xfirea.

Ovako razlog treba potražiti u skaliranju detalja,ipak to nije highend kartica,za razliku od rezolucije 1920x1080 koja ipak jest highend danas iako je sve rasprostranjenija,u tvojem slučaju izvor zovimo to tako - štekanja,je pretjerivanje. 4850 treba skalirati detalje ovisno o igri na toj rezoluciji,to je najbolji primjer razlike 4850 i 4870 i 20% većih performansi u startu na stranu 70 serije. Sa svojom ćeš imati 20 fps,sa 4870 25 ili 27 možda,i neće ti biti jasno zašto,jedno je igrivo,drugo trza.

Smanji detalje,proc je na dobrom OC-u. VGA je problem i neoptimiziranost izvedbe,forsiraš je do kraja,ne treba očekivati rezultat 4890 kartica.

Zadnje izmijenjeno od: thedream. 28.08.2009. u 08:17.
thedream je offline   Reply With Quote