View Single Post
Staro 27.08.2009., 12:05   #335
A-V
Premium

A-V's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
RAID nije za backup nego za redundanciju i performanse. Ne znam ni što si mislio pod tom nadogradnjom... Složi si nekakav vremenski backup i to će ti biti super.
Nisam baš siguran da ste me dobro shvatili...

Znam da RAID nije backup, ali isto tako znam da RAID (ne svaki naravno) pruža sigurnost u slučaju rikavanja jednog diska. Ukoliko riknu svi diskovi RAID mi neće pomoći, to znam, ali ruku na srce kolika je vjerojatnost za ovo (ja se služim računalima još od 386-ice, promijenio sam ih barem 6 komada i još mi nijednom nije riknuo disk).

Dakle, back up bi mi bio bacanje prostora jer bih u tom slućaju trebao duplo više diskova za isti kapacitet...

Tražim RAID polje koje bi mi omogućilo slijedeće:

1. Sigurnost u slučaju rikavanja jednog (ne svih!) diska, brzina je sasvim sporedna jer je ionako usko grlo streamanje.

2. Mogućnost nadogradnje RAID polja kasnije bez uništavanja podataka na njemu. Npr. - imam dva ili tri diska u RAID polju i kad mi postanu premali ubacim još četvrti u to isto RAID polje bez da gubim podatke koje već imam u tom istom RAID polju. Neznam jel to uopće moguće, pa zato i pitam, nisam u nikakvom članku vidio da to piše.

3. Ukoliko postoji RAID polje za ovakvu namjenu, koliko diskova u startu trabam imati da ga podignem?

Nadam se da sam sada bio jasniji...
A-V je offline   Reply With Quote