View Single Post
Staro 25.08.2009., 03:17   #2190
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor aski Pregled postova
Vuco kad sve sredis ako nije problem baci koju slikicu rotora i adaptera i napisi dojmove; najvise me zanima kako se cuju, znam da dobro koce Planiram zamjeniti Hayes Sole pa...
Nisam sve sredio kako sam htio, jer sam ostao bez para. No, kočnice mi je sredio šogor koliko je mogao bez novog ulja. Više nema struganja pakni po rotoru, a opet - kočnice šljakaju.

Danas sam išao gore po TS stazi 4 (Pustodol), no na pola sam se negdje morao spustiti jer sam kasnio na kavu sa frendovima. Uglavnom, spust je bio relativno lagan, malo sam jače kočio na djelu gdje je veće kamenje i držale su bez problema. Prednja na asfaltu diže dok se sjedi na sicu (ako se dovoljno jako i brzo stisne, inače vilica upije pola energije), zadnja standardno dobra. Na bilo kojoj drugoj podlozi, prije će guma izgubiti grip negoli da me neće zaustaviti. Jedno što sam zapazio da mi je nekako sada zadnja kočnica jača. Ne znam jel to do lošeg stiskanja V-brake-a, ali sad imam subjektivan osjećaj kao da mi je kočenje zadnjom duplo jače nego prije.

Pri tom relativno osrednjem/slabom naporu, nisu mi diskovi ništa jakog cvilili (malo zadnji kada sam išao uzbrdo par sekundi). Pri spustu ništa od cviljenja, nit' mi je kočnica propala radi pregrijavanja. Disk se zagrijao jako (al to je normalno), malo i noga vilice te čeljust, ali kočilo je kako treba sve do kraja. Dok ne prođem onaj spust po kamenju ili pak onaj preko cijelog Sljemena, neću reći da je 100% spremna za sve, ali za sada je dobra (iako velim, treba zamijeniti ulje).

S obzirom da mi je ovo prvo duže korištenje hidraulike (probao sam sitno stari Hayes nine sa 160mm rotorom od Salvareza, Juicy 5 na Buljinom bajku sa mislim 180mm rotorima, te Juicy 7 na Fuel Ex9 sa 180mm rotorom; sve je to otprilike isto za XC-aša; ako je dobro poštimano, mora kočiti dobro), zadovoljan sam entry modelom Avida. Kočenje je zaista lakše, jednim prstom i automatski je bolja kontrola jer su preostala 4 na volanu.

Nedostaci su što me relativno skupo izašlo (novi set kotača sam morao kupovati ili nove nabe i žbice) te što mi mi predaleko hvata ručica (za moj ukus) što će se sigurno riješiti sa odzračivanjem i dodavanjem ulja. Jel se isplatilo ? Na spustevima dužim od 30min sigurno će ruke biti zahvalnije.

Sad, vidim da ti planiraš preći sa Hayes Sole-a na nešta novoga. Ako ti radi dobro, ne vidim zašto bi mijenjao, iako ekipa na mtbr-u opako pljuje po Sole-u (isto kako i po Juicy3), ali imaj na umu da tamo stavljaju XC kočnice i onda idu na DH staze i čude se kako im popuste . P.S. Vidim da za Sole piše da, iako je hidraulična, da se pomiče samo jedan klip ?

Nek se sad Salvarez javi kako premašio mogućnosti Juicy 5 sa 160mm rotorima kad mu je propala prednja na opakom spustu . A prije dok je imao Hayes Nine mu se to nikada nije dogodilo

Uglavnom, to je neki moj osvrt. Slike su rokane mobitelom pa su malo slabije kvalitete:
Prednja // Zadnja // Cijeli bajk

Što se izgleda tiče, htio bih još promijeniti lulicu (kraća i sa manjim nagibom ili 0°; puno mi ljepše izgleda s boka sa ravnom lulicom) i volan ("AM" volan sa sitnim rise-om i laganim nagibom i mat bojom; ovaj trenutni ima rise ali nema nagib i još nije mat boja kao ostatak bajka).
Što se funkcionalnosti tiče, htio bih staviti lakšu vilicu (ali kako stojim sa financijama, a bome sa skoro 100mm hoda i podmazani Dart radi odlično) i maknuti semi-slick sprijeda jer je drek za bilo šta osim ceste i suhe šume.
Naravno, pod mus je i SPD pedale i cipele.

Od opreme mi fali samo kaciga . To je to.