Eto ovdje ima ljudi koji su voljni pomoći pa da podijelim svoja saznanja.
UFF Uglavnom problem još nije riješen ali sam na tragu rješenja.
(EDID Extended Display Identification Data), ... EDID sadrži informacije potrebne za podešavanje izlaza iz izvornog uređaja
Glavni problem je verzija EDID-a u mojem LCD-u . Model LCD-a 32LG5000 ima na sva tri HDMI ulaza u TV EDID ver. 2.0 koju driveri nisu sposobni pročitati( nekompatibilnost ) po mom mišljenju to je promašaj i LG-a i ATI-jevih drivera.
Promašaj LG-a je to da U pravilu proizvođači stavljaju na dva ulaza EDID 2.0 , a na jedan ulaz stariju verziju 1.3 ili slične kombinacije. Pa onda ako vam grafička ( PC ili bilo koji drugi uređaj ) slučajno iz prve javi no signal i sl. tj. da ne može pronaći informacije o vašem TV-u rješenje je promjena HDMI ulaza sve dok ne pronađete onaj koji ima EDID 1.3 .
Promašaj ATI-ja je taj da zbog verzije EDID-a 2.0 CCC (ATI-jev kontrol panel) ne može pročitati o kojem se LCD-u radi, koje refresh rate i rezolucije podržava i sl ...
E sada postoji par mogućnosti koje moram isprobati (nemam baš previše vremena pa to sporo ide)
1. Rješenje koje mi se najmanje sviđa ali izgleda da to funkcionira.
- isključiti u CCC-u čitanje identifikacije iz EDID-a , te prisiljavanje rezolucije i frekvencije.
- mana je u tome šta stvar ne funkcionira kako treba
2. Najbolje rješenje
- kontaktiranje servisa (već učinjeno) da li mogu na jedan HDMI ulaz staviti EDID 1.3 za moj LCD
- koliko sam čitao po stranim forumima ima par servisa koji su takvu stvar napravili ljudima i to savršeno funkcionira.
3. Instaliranje linuxa i testiranje jednog programčića koji omogućuje driverima da pročita EDID 2.0
barem sam tako razumio da stvar funkcionira
4. Kontaktirati servisere u Njemačkoj , Britaniji da li mi mogu poslati EDID 1.3 za taj model TV-a (ako postoji) tko pita ne skita hehehe ...
5. skriptiranje EDID-a 1.3 te ukucavanje istog u TV
6. Navodno se mogu izraditi i čipitrani emulatori za to , u to ne bih ulazio ...
Drugo rješenje mi je najbolje zato što volim kada stvari funkcioniraju kako treba bez prisile i kompliciranja.
Kupiš spojiš i da radi ...
Eto i jedan zaključak ...
Pazite koji LCD kupujete ako planirate jednostavno spajati HTPC (računalo) na TV preko HDMI kabela, a da radi bez posebnog
kopanja po drajverima i sl. gluposti.