Prema mojim iskustvima i iskustvima poznanika i prijatelja...
DirectX driveri od ATi-ja i nVidije su podjednake kvalitete. Svi poznanici koji su imali ATi ili nVidia kartice nisu imali nekih posebnih problema u vezi s driverima. NIkakva rusenja, nestabilnosti bla,bla... sve je radilo kako je zamisljeno, a problemi s nekim pucanjem textura u nekoj igrici i slicna saranja se uvijek dovoljno dobro daju rijesit novijim(ili starijim) driverima (pojavljivalo se random neovisno bili ATi ili nV)
E sad... sta se tice OpenGL drivera.. e tu ti je vec pjesma jako na stranu nV. Driveri su brzi, efikasniji... i nemaju nikakvih problema ni s profesionalnim aplikacijama. ATi-jeva OpenGL podrska, s druge strane, vrlo cesto uopce nije detektirana od strane nekih profesionalnih programa pa se ovi grozno spori u odnosu na stroj sa nV karticom(jer rade na softverskom rendereru).
Sta se tice najnovijih chipova... mislim da nV ima malu tehnolosku prednost, ali isto tako mislim da x800 chip nema nekih znacajnijih hardverskih mana ( kao sta je GfFX imao) koje bi drasticno povecale razliku u preformansama u odnos GF6800.
Sve u svemu... ako ti je bitna OGL podrska u profi programima - biraj nV. Ako ti je opcenito bitan OGL - biraj nV.
Sta se tice D3D..tu je ATi mozda mrvicu bolji..ali to je samo mozda.
Sve u svemu.. ja sam svojevrsni ATi fan..ali ipak mislim da je nova GF6800 bolji izbor od x800. Mada mislim da s nijednom od grafickih na kraju neces imat dojam da si "namagarcen"....
Enivej... Ati bi trebao FireGL tim za drivere zaposlit na ATi OGL driverima
Dakle, preporuka: Uzmi GF6800 (ako vec oces "bacit lovu")