View Single Post
Staro 12.07.2009., 03:01   #2065
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Isprobao i stazu broj 2 iz Turbosport karte (Kustošija - Risnjak - Bistransko sedlo). Brzinomjer pokazao dužinu oko ~13km, no staza je poprilično dosadna. Makadam je nekih 70%, niste u šumi već na otvorenom. Zanimljivo postaje kada se dođe kod P.D. Risnjak jer onda se ide po šumi do Bistranskog sedla, a onda se može nastaviti i do P.D. Grafičar po planiraskim stazama. Može se vidjeti i rudnik Zrinski i tako. Od Risnjaka pa na dalje je zanimljivo, ali to je zadnjih 30% ukupne staze. Mislim, ja sam išao solo, pa može biti da je i radi toga komatozno

No mislim da sam danas našao najdraži mi put do gore i dolje. Nažalost, dio ide preko planiraskih spusteva, tako da ako je vikend, moglo bi biti puno planirara, a onda nije baš najpametnije se spuštat dolje (gore nije frka jer se ne juri).

Uglavnom, gore na Sljeme se ide sljedećom rutom:
Na Gračanima ima jedna ulica, Lonjščina kod koje kreće staza (Lonjščina je ulica paralelna sa Pustodolom ), ima oznaka već na ulici (po betonskim stupovima) tako da nije stvarno problem naći stazu. Kreće se stazom prema gore gdje se spaja sa Lojstekom. Staza nije široka, metar do dva. Ali je lagana za gore, može se uživati (a ne glava dole i samo terati), šuma sa svih strana, malo korjenja koje baca zadnji kotač, ali ništa ozbiljnog. Samo pratite oznake i teško ćete fulati. Upozorenje stoji za jedan dio od par metara staze koje je nezaštićeno, a pored Vas je provalija. Kada se uspinjete, problema nema jer je na drvetu napisano "Opasno", a i ne jurite, ali kod spusta je grdo jer je dosta nepregledno, a staza je tu posebno uska i još može doći do odrona zemlje.
Kada se spoji na Lojstek, dalje se zna.
Nakon kaj završite Lojstek, idete dio po cesti prema vrhu, sve dok se sa desne strane ne pojavi staza prema vrhu (ako se ne varam, to je dio 57-ice, staze koju vole oni koji voze FR/DH), tom stazom (podosta strma) se dođe do stanice od žičare i onih stepenica koje vode prema vrhu i velikoj anteni .

A prema dolje sam išao sljedećim putem (spust mi je trajao oko 30minuta, lagani XC spust jer bajk ne dopušta više, a i vozač nije najbolji ).
Od antene se cestom spustite do Tomislavovog doma te tamo uđete na 26-icu i to je "najgori" dio jer nažalost tamo zna biti dosta planinara, a staza nije baš najšira. Staza vodi do Grafičara. Od tuda pa na dalje nije frka sa stazama, jer nisu uske, ima ih mali miljon i nikome neće smetati bicikli (valjda). Od Grafičara stazom (držite se lijevo) prema rudniku Zrinski (da vidite i to), od rudnika Zrinski do Bistranskog sedla ima više staza (dio je uži, no kasnije je široka cesta; ja osobno idem kao prema stazi 26 Lukšić, no onda skrenem desno prema Bistranskom sedlu). Kod Bistranskog sedla ste na biciklističkoj stazi broj 2, te se spuštate njome do Risnjaka. Na križanju kod Risnjaka se ide lijevo (i dalje po bic. stazi 2) gdje Vas čeka oštri makadam i kamenje. Kočiti ćete konstantno, pogotovo ako je mokro jer gume kližu po kamenju ko lude, a ako upadnete u kanalić koji je kiša napravila grdo Vam se piše. Nakon makadama po stazi broj 2, kod jednog skretanja naići ćete na stazu broj 9. Po njoj idete dole (možete nastaviti i dalje po bic. stazi 2 no na jednom djelu ćete se trebati opet penjati, nemojte slučajno prije tog uspona skrenuti desno jer ćete završiti usred lovačkog područja što je poprilično opasno ). Znači, po 9-tki dolje, staza ima podosta (ali sve završavaju jednako). 9-tka je malo jača, ima par djelova di je bilo prestrmo za spustiti se sa mojim XC bajkom pa sam sišao, no to je par metara. Single trackovi sa korjenjem ili šumska staza pored nje, možete birati što vam je draže, ja sam išao po single tracku iznad te šumske staze i dva puta sam stao jer je bio odron zemlje pa je bila poveća rupa. Na kraju 9-tke izađete kod Mikulića gdje Vas čeka spust po friškom betonu na Črnomerec . Odličan spust, cijelo vrijeme po gustoj šumi. Po vlažnom terenu dosta i zahtjevan za početnika .

Sad na mapi vidim da se na polovici može skrenuti i na stazu 10 koja je još dulja i završava u Gornjem Vrapču. To bi mogao biti još duži spust, pa ću jednom prilikom to i probati .

Nevezano za ovu moju stazu, jel netko zna kakve su bic. staze iz (Turbosport) broj 8 i 10 ? Jesu li u šumi ili opet većinom dosadni makadam (kao npr. 2-ka i 6-ica koje je 50%/50% makadam/šuma) ?

Sada mi se uploadaju dvije karte, pa se nadam da će nekome pomoći, tko se vozi. Budem sutra editirao post, sa mi se sporo uploada, a meni se spava
1. Turbosport karta sa biciklističkim kartama
2. Planiraska karta Medvednice (jako detaljna; primijetit ćete i TS staze iako nisu označene )

Zadnje izmijenjeno od: Vuco. 12.07.2009. u 12:46.
Vuco je offline   Reply With Quote