Citiraj:
Autor Melani
pa bolje to nek baciti ploču
da to predlažem.
sto si ti htio time reći?
ne kužim?
|
Htio sam reći, da je moguće da "sklop za paljenje" na matičnoj nije riješen samo kao kratkospojnik, pa ako to kratko spojiš može doći do sranja. Radije se ne igrati.
Citiraj:
Autor n4d44
Stvarno su minorne šanse za nešto ovako jer ploča sigurno nije toliko stara. Da i je, odakle mu takvi kondenzatori? Jedino da skine s neke druge matične. Da ih sve zamijeni? Kako uopće da sazna radu li u specifikacijama ti kondići? Odakle mu instrumenti? Da su kondići i otišli vjerojatno bi to i ranije primjetija s rušenjem kompa i nestabilnošću. Ma da je i probija neki (što naravno neće biti vidljivo) i napravija kratki spoj i uništija nešto drugo. Možeš ih minjat kako hoćeš nema tu pomoći. Ne bih se ja puno zeza oko ovakvih solidnih kondića. Kondići se minjaju kad se stvarno zna da je u njima problem. To se prije radilo na ovim "vlažnima" jer se vidilo kad bi probili pa je lako bilo ustanoviti kvar.
Dizel će učiniti jedinu razumnu stvar u ovakvoj situaciji. Otići na lokalni pazar i pronaći joj zamjenu za 200-300kn.
|
Odakle? Iz chipoteke.
Kakve veze imaju da li kondići rade u specifikacijama? Kupi identične i promijeni...
Matična je već spremna za pokop tako reći, ali ako se ima volje, zašto ne probati zamijeniti kondiće? Niti jedan instrument koji možeš imati kod kuće ne može ti reći kondić je valjan.
Citiraj:
Autor Burko
potpis na treci quote. i samo da nadodam, maticne ploce su mislim najizdrzljivija komponenta (ne racunam tipa optiku/kuciste) u cijelom kompu. ja sam iz zafrkancije isao osposobiti jednu 478 plocu na kojoj su vidljivo bili procurili kondenzatori. fina lemilica, pumpica, tanak tinol? pistoljce od 75W sa lampicom koja se pali pri grijanju lemilice, nema pumpice, sa tinolom promjera 1mm. i da vidis kako se lemi, dotaknes i cupas van. uglavnom, promijenjeno je nekih 7-8 kondenzatora sa istim takvim skinuti sa stare 370 ploce, i dan danas ploca uredno radi.
|
s370 ploče su starije ploče. "Deblje". Moguće manje PCB slojeva. Deblji vodovi. Sve to jest činjenica da ju je teže progorit.

Što su novije ploče, to je situacija škakljivija.
Ta lemilica mi fino miriše na Wellera, to je valjda jedini alat s kojim možeš sredit to kako treba

Sa svima ostalima teško to ide. Makar, baš bih htio vidjet kako si iščupao tako lagano obje nožice kondenzatora
Matične ploče meni nisu najizdržljivija komponenta. Više put mi je matična krepala neg grafa.