View Single Post
Staro 17.06.2009., 21:40   #1
FioPro
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Jun 2009
Core i7 920 visoke temperature...

Pozdrav svima!
Neki dan sam kupio slijedeće:
Intel Core i7 920 C0/C1 Stepping BOX
Asus P6T Deluxe V2
Corsair 3x2GB KIT 1333MHz
I to lijepo skombinirao sa nekim starijim dijelovima:
Point of View GeForce 8800GTS 640MB G80
Antec TP-Trio 550W
Antec Sonata II
Dva Seagata i Hitachi HDD-a, Pioneer prža, X-Fi Xtreme Gamer,...

*Vista Ultimate x64 SP2*
*korišteni Real Temp 3.0 i Everest 5.02*
I ok instalirali smo mi to sve koristeći box cooler i Thermaltake TG-1 pastu (zrno riže). Samo jedna sitnica... Iznad procesora je bio jedan 8-pinski priključak za napajanje koji je bio na pola prekriven. Prvo nisamo tamo stavili ništa i nije se bootalo. Mi smo maknuli poklopac i stavili 8-pinski kabl iz napajanja (12V) i sve proradilo normalno. Je li to ok ili smo trebali nekakav 4-pin staviti (ne vidim da mi napajanje ima 4-pin konektor neki, jel trebam nabaviti dodatak?). Imam nekoliko pitanja za experte... ^^

1. Pri postavljanju procesora J-poluga je pružala poprilično otpora i uopće sam se bojao prvih par minuta zatvoriti socket. CPU je bio dobro orijentiran (nemoguće ga je krivo staviti, što će znati svi koji su postavljali dotični). Na kraju sam ipak stisnuo to do kraja i drži ok. Je li normalno da pruža toliko otpora da se ta polugica počinje savijati blago?

2.Nakon postavljanja Heatsinka i priključuvanja ventilatora malo sam pogledao temperature procesora i pod 100% opterećenjem koristeći HT, temperature je tokom Prime95 testa došla do 100°C... Panično sam isključio Prime95. Provjerio sam dva puta da li je hladnjak dobro sjeo na socket i na novo stavio pastu (prvi put je bila ona koja je već došla na heatsinku, pri prvoj provjeri kako je hs pričvršćen sam intelovu pastu zamjenio sa TG-1) Napomenuo bih još da je taj dan u stanu bilo 30°C.

Situacija se nije mnogo promijenila kada sam u BIOS-u postavio sve vrijednosti na stock - 133*20 - 1.2V i isključio one Asusove stvarčice koje u Windowsimamijenjaju postavke, isto tako, isključio sam i SpeedStep u BIOS-u.

Je su li ovakvi rezultati za očekivati jednog toplog ljetnog dana sa svim postavkama u BIOS-u na Auto i sa BOX hladnjakom?

3. RAM je u BIOS-u po defaultu na 1033... Piše da za "lockani" CPU samo to može raditi. No, ja ga stavim ručno na 1333 (dok su sve ostale postavke na Auto) i sve radi normalno... Ko tu koga?

4. Kućište ima jedan 120mm fan (1200-1500 RPM, nisam siguran, neki Antecov koji je došao sa kućištem) koji puše zrak van te napajanje također isisava zrak svojim 120mm fanom. Namjeravam staviti jedan 92mm fan 2-3 cm iznad hladnjaka od procesora, bočno. Taj fan bi upuhivao zrak u kućište. Bi li taj 92mm fan pomogao i da li bi možda bilo dobro okrenuti 120mm fan da puše zrak unutra?

5. Kada su postavke na Auto, onda čitam voltažu koja varira (recimo 1.07V-1.08V). Znam da je defaultna voltaža za i7 1.2V. Mogu li postaviti u BIOS-u voltažu da bude konstantno 1.08V ili na 1.2V ili da ostavim na Auto?

6. U BIOS-u imam neke QFan postavke. Ukoliko stavim QFan za CPU fan na Turbo, onda se praktički cijelo vrijeme vrti na 2100RPM. Uočio sam u nekom slučaju (ne sjećam se točno kada) da se vrtio na nekih 2500RPM i to je bilo najviše što sam vidio pri stvarno visokim temeperaturama. Koliki je maksimum okretaja ovog stock fana?

7. Koji biste mi hladnjak preporučili. Uzmite u obzir da mi je kućište (vanjeske dimenzije) široko 20cm te da od površine procesora do lijevog poklopca ima nekih 16-17 cm te je jako naknap za ugurati neki veći cooler koji ima 120mm fan postavljen okomito.

Neki mi govore da imam problem sa protokom zraka u kućištu, ali to stvarno nije bio problem sa starim Athlonom X2 koji niti u najtoplijim ljetnim danima nije prelazio preko 65°C. Šteta bi mi bilo bušiti sad nekakve rupe za dodatne ventilatore, a bome bi bilo i teško jer je kućište od aluminija i ima brušeni piano balck finiš. Ako pak koristim stock cooler, mogu koristiti takozvani "air duct" koji je dio Antec Sonata II kućišta koje imam te on omogućava montiranje 92mm ventilatora iznad procesora, a ta "cijev" onda vodi zrak do stražnjeg kraja kućišta. Ukoliko bi postavio koji veći cooler, ne mogu staviti ovaj "cijevo-zrakovod" jer nema dosta mjesta.

Bi li instalacijom nekog drugog hladnjaka performanse bile bolje ili bi i dalje imao problem sa protokom zraka? Bi li morao bušiti rupu na boku (što je stvarno zadnja stvar koju bi išao raditi) da dam procesoru zraka?
Što se tiče kupnje novog hladnjaka, ako mi to netko proporuča, uzmite u obzir da ne bih dao više od 400kn (to je za heatsink i fanove koji trebaju). Pazite da je visina manja od 150mm jer nemam tower (što bi trebalo za većinu boljih hladnjaka). Tak da mi hladnjaci sa okomito postavljanim 120mm fanovima ne stanu, ne mogu zatvoriti jer je kućište široko samo 20cm... Možda bi se i ugurali nekako oni koji su 158mm ali bi bilo vrlo tijesno, a i smetali bi RAM-u jer bi prekrili prva dva slota do proca... A imam 3x2GB konfiguraciju po tri kanala. Pazite dok gledate testove hladnjaka za i7 procove... Meni trebaju rezultati za 920, a ne za neke druge... Naravno, ako dobro hladi 940 ili neki još jači, onda će još bolje hladiti i moj...

To sum it up... Znači treba mi top-flow hladnjak solidnih performansi (pod full loadom barem 15°C bolji od stocka - sa stockom udri i do 90-100 kod sintetičkih testova) ili pak neki mali tower visine <=150mm, cijene sve zajedno, ne računajući pastu <=400kn

Uglavnom zapeo mi za oko ovaj hladnjak renomirane firme: http://www.scythe-usa.com/product/cp...00_detail.html

U linksu je 350kn, a vidim da je u rangu sa nekim tower hladnjacima od thermalrighta (SI-128 SE, pa čak i IFX-14 sa jednim 120mm fanom)

Sutra idem kupiti 92mm fan pa da vidim kako će funkcionirati ona kombinacija sa air ductom
Hvala unaprijed! Oprostite mi ako ste imali previše za čitati...
FioPro je offline   Reply With Quote