View Single Post
Staro 15.06.2009., 14:26   #2040
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor Vuco Pregled postova
Nego, sad pitanje za sve:
imam stari ROG bicikl (nekih 8-10 godina star) kojemu je pukla noname vilica kod krune. Danas sam na jedvite jade izmjerio promjer steerera na staroj vilici i ispalo je 24mm ? Čitam malo po netu i vidim da su današnji steereri veličine 1", 1.125" , 1.25" te 1.5". S obzirom da sam dosta odoka mjerio sa metrom (a ne šublerom), vjerojatno je 1" steerer. Headset stari je threaded verzija.

Da li ja mogu promjenom headset-a te naravno novom vilicom (oboje da bude za 1.125" ?), upogoniti taj bajk ili postoji i razlika u head tube-u (njegovom promjeru; tj. da je prije 10godina bio neki drugi standard) ?

Zanima me što povlači (uvjetuje) jedno za drugime ? Vilica 1.125" pa onda mora i headset biti takav (threadless). Ili pak sve kreće od headtube-a, pa on uvjetuje steerer i headset (a headset uvjetuje onda volan i lulicu) ?
Debljina headseta i vilice ovisi o debljini headtubea. Kada smo to ustanovili, idemo traziti vilicu. Ako je promjer steerera 24mm, onda je to 1". Super. Sada ajmo izmjeriti duljinu headtubea. Za threaded vilicu ("s navojem") ti treba jos 3cm otprilike preko, za onu bez 10-15. Sad trazimo vilicu. Ako nadjes threaded - OK, tim lakse jer iz vlastitog iskustva znam da je potraga za 1" non-threaded dijelovima pain in the ass samo takav. U principu se mijenja i headset jer je upitno u kojem je stanju navoj. Ako je to banana - bit ce ti banana i voznja, skupa s vilicom u skorije vrijeme. na kraju, moli boga da lulica imas isti promjer ko i rupa na vilici u koju se utakne: stare krampine su imale 20 ili 20.8mm, novije 22 (ili 22.2, ovako neka brojka). U principu ce upasti i tanja (ben there, done that) ali nece biti onako sigurno. Taj komad imam za 22mm.

BTW, ak si sutra prijepodne za, pokazem ti gdje je 6ica jer volim tu stazu.
Matesonik je offline   Reply With Quote