View Single Post
Staro 05.06.2009., 16:57   #29
herion
Premium

Datum registracije: Jun 2007
Pa Hyper-v hypervisor je baziran na Windows kernelu, a VMware na linuxu. Ako si imao ikada prilike testirati Windows i Linux na istoj mašini sa istom aplikacijom mogao si doći do zaključka da su performance pod Linuxom nešto bolje i da se stroj bolje ponaša pod većim opterećenjem. Ovo je vjerojatno tema za sistemske programere ali Linux jednostavno bolje barata sa memorijom od Windowsa. Njegov kernel je od početka zamišljen za multitasking i multiprocessing. Sjećam se članka iz Buga koji je nekada davno pisao o Windows NT i rekao "Pa ko bira OS na bazi toga da li ima bolji preemptive multitasking?" Mi smo se tada u firmi dobro nasmijali. Tu su i stvari poput transparent page sharinga, memory balooninga, RAM overcommintmenta koje VMware koristi i koje bitno pridonose da se na istom hardwareu može pokrenuti više virtualnih mašina i dobiti bolje performanse.
Ovo što si ti opisao u Svezi Hyper-V se zove live migration i feature je koji će izaći u novoj verziji tog MS produkta. ESX ga ima odavni i zove se vMotion. Temelji se na djeljenom storageu gdje jedan stroj u slučaju nedostatka resoursa ili kvara prihvaća virtualnu mašinu sa drugog stroja. Upravo takve stvari,a i neke druge su razlog zašto će se Oracle i MSSQL vrtiti na virtualnoj mašini. Ako nećeš to pa što bi ti onda virtualizirao?

U svezi Xeona za matične sa jednim socket-om moram priznati da nikada nisam vidio pravi razlog njegovog postojanja. Sad bih mogao citirati razloge poput kvalitetnijeg wafera, boljeg hlađenja veće stabilnosti i boljeg overclocka ali mislim da ni jedan nemaju potvrdu u stvarnom životu. Da stvar bude gora jedini procesor osim starog AMD-a kojeg sam ja vidio da se skurio i zamjenjen je pod garancijom bio je upravo Xeon iz te UP porodice.

Zadnje izmijenjeno od: herion. 05.06.2009. u 19:51.
herion je offline   Reply With Quote