View Single Post
Staro 04.06.2009., 12:06   #23
herion
Premium

Datum registracije: Jun 2007
Vmware koristim gotovo od samih početaka i to prvo Workstation, zatim besplatnu Server inačicu, te na kraju i besplatni ESXi. Moram priznati da mi nedostaju neke funkcionalnosti koje ima komercijalna verzija ali za moje potrebe je i ovo sasvim dovoljno. Nemam što reći nego da produkt radi izvrsno i zaista nisam nikada imao nikakvih problema. Trenutno vrtim 6 virtualnih mašina na stroju sa 2xXeon5420 sa 16GB RAM, 4 mrežna adaptera i internim SATA diskovima u RAID-u. Dva virtualna stroja vrte Oracle bazirane aplikacije, a ostali web server i neke manje aplikacije koje se ne vole zajedno na istom stroju. Već sam predložio nabavku komercijalne verzije ali je management jasno dao do znanja da, ako će se kupovati, onda će to biti Microsoft Hyper-V server. Ovaj produkt je MS uspio nagurati prvo kao besplatnu inačicu koja je dolazila unutar Windows Servera 2008, a zatim i kao samostalni(bare metal) komercijalni produkt. Još jednom je MS napravio dobru poznatu stvar rješavanja konkurencije integracijom produkta unutar OS-a. Da budemo poštenii VMware je napravio slično sa svojim besplatnim verzijama. Realno gledajući oba produkta rade dobro s tim da Hyper-V ima nešto veće zahtjeve za memorijom budući da je Windows baziran. Mislim da će na našem tržištu prije zaživjeti MS-ov produkt zbog integracije sa postojećim produktima i blagonaklonosti IT managementa prem MS produktima te bolje support mreže. Jaka strana je i to što koristi standardne Windows drivere pa se može instalirati gotovo na svaku 64bitnu mašinu. VMware s druge strane ima listu podržanog hardware-a. Jaka strana mu je veća zrelost, bolje korištenje resoursa i podrška za različite Linuxe(Hyper-V podržava samo SUSE).
Dakle osobno vjerujem da će u sredinama koje su Windows orijentirane zaživjeti Hyper-V server,a oni koji imaju potrebe za Linuxom radije će se okrenuti VMware-u.
Samo bih još dodao da Hyper-v nije potpuno besplatan jer treba kupiti 2008 server. Dakle za potpuno besplatnu virtualizaciju ESXi je pravo rješenje.

Zadnje izmijenjeno od: herion. 04.06.2009. u 12:28.
herion je offline   Reply With Quote